«Сировинний меморандум – це елемент «зеленого» курсу ЄС» – експерт

Поділитися:

Україна і Європейський союз підписали Меморандум про стратегічне партнерство в сировинній галузі та відповідну дорожню карту заходів.

Документ підписали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович під час Конференції високого рівня в Києві про стратегічне партнерство між ЄС і Україною в сфері критичної сировини.

«Ініціюючи стратегічне партнерство з ЄС у сфері критичної сировини і акумуляторів, яке буде закріплено в Меморандумі про взаєморозуміння та Дорожню карту заходів, ми домовляємося об’єднувати наші зусилля і діяти з ЄС згуртовано для розвитку зеленої економіки, створення нових бізнес можливостей та робочих місць», – сказав Шмигаль.

Шефчович підкреслив, що сьогодні Україна і ЄС відкривають нову сторінку в двосторонньому партнерстві.

«Цей новий розділ зміцнить наш політичний зв’язок і забезпечить широкий спектр можливостей для галузей ЄС і України, допомагаючи створювати місцеві робочі місця, пов’язані з зеленими і цифровими переходами», – повідомив він.

Подробиці теми розповіла директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан в ефірі «Першого Ділового».

«Це все буде рухатись досить швидко, тому що, власне сама тема суперважлива і для України, і для Європейського Союзу. Це елемент європейського «зеленого» курсу, який зараз дуже активно розвивається, тому що після коронавірусної кризи Європа хоче вийти на шлях розвитку, який є більш інклюзивним, тобто змінити траєкторію розвитку», – зазначила Вероніка Мовчан.

На думку експерта, в України є досить хороший потенціал та ресурси в сировинній галузі, проте наразі наша держава не має достатніх інвестицій та технологічних розробок. Тому для нас важлива співпраця з ЄС у цьому напрямку, адже це можливість залучити інвестиції, що ведуть за собою доходи та робочі місця.

«Україна має досить гарні поклади цих критичних ресурсів, але потрібна інвестиція в нові шахти, або інші способи добування. Також треба враховувати, що в «зеленому» курсі це має бути низьковуглецеве добування. Також Україна має дуже великі запаси товарів для повторної переробки. Україна має дуже багато сміття, яке можна переробити, і звідти видобувати корисні ресурси. Але в України, наразі, немає достатніх ні інвестицій, ні коштів, і немає достатніх технологічних розробок, аби зробити це максимально ефективно. Тому співпраця з ЄС – це можливість залучити інвестиції, що ведуть за собою і доходи, і робочі місця. Це можливість інтегруватися в ланцюжки вартості глибше, тому що поки ми цього не використовуємо», – пояснила експерт.

Нагадаємо, у прес-службі уряду повідомили, що у Червонограді та Мирнограді проведуть пілотні проекти Справедливої трансформації вугільних регіонів.

Також раніше стало відомо, у скільки обійдеться Україні модернізація енергосистеми.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ