СБУ знайшла схему розкрадання коштів у «зелених» енергетиків

Поділитися:

Служба безпеки у Черкаській області викрила схему розкрадання коштів у «зелених» енергетиків. Так, ще у 2019 році підприємець облаштував власну сонячну електростанцію та зареєстрував її як 100 окремих домогосподарств. Таким чином він продавав електроенергію за спрощеною процедурою, без отримання ліцензії.

«Він скористався нормою в законодавстві, яка дозволяє кожному громадянину виробляти власну «зелену» електроенергію і продавати державі. Однак, приватне домогосподарство не може мати потужність понад 30 кВт. Якщо потужність вище — потрібно оформляти додаткові дозволи, проходити перевірки і отримувати плату за іншим тарифом», — йдеться в повідомленні СБУ.

Відтак, підприємець продавав електроенергію від імені 100 приватних домогосподарств, вирішивши обійти законодавство.

«При цьому, електрогенеруючі установки, які належать вказаній людині, розташовані на ділянках, де відсутні житлові або інші будівлі, що суперечить вимогам нормативних актів в сфері енергетики і свідчить про використання такого об’єкта в промислових масштабах під виглядом великої кількості приватних домогосподарств», — пояснюють спецслужби.

За оцінками фахівців, сума збитків може становити близько 40 млн грн.

Раніше у Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП), оголосили про початок перевірок в компаніях із сектора ВДЕ. Зокрема, перші 15 з тих, хто виробляє «зелену енергію», вже відомі.

Також ми повідомляли про те, що Україна має намір розвивати ринок «зелених» облігацій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу