Байдена визнали Президентом США — попри протести, штурми та загиблих

Поділитися:

Штурм Капітолію прихильниками Дональда Трампа змусив лідерів Республіканської партії, представників великого бізнесу в США і навіть членів адміністрації Білого дому заговорити про можливе усунення президента від влади ще до закінчення офіційного терміну його повноважень.

Прихильники президента Трампа почали з’їжджатися на оголошений президентом марш під назвою «Врятуємо Америку» ще на початку тижня.

Уже до вечора вівторка в готелях американської столиці не залишилося вільних місць, а вранці в середу Національну алею — великий сквер в самому центрі Вашингтона — заповнила багатотисячний натовп, над якою майоріли прапори виборчої кампанії Трампа і гасла з вимогою скасувати перемогу на виборах Джо Байдена.

«Демократи вкрали у нас перемогу, але ми будемо підтримувати Дональда Трампа і ніколи не погодимося з результатами», — заявив один з прихильників діючого президента.

За дві години до початку спільного засідання сенату і палати представників, на якому повинна була бути офіційно сертифікована перемога Джо Байдена, Трамп виступив перед своїми прихильниками, закликавши їх вийти до Капітолію і підтримати законодавців-республіканців, які мали намір опротестувати результати президентських виборів.

Спільна сесія Палати представників і Сенату почалася після 18:00 за Гринвічем (20:00 за київським часом). Незабаром республіканці висловили протест проти затвердження результатів виборів в Арізоні, і сесія була перервана для дебатів у кожній з палат.

Але після того, як кілька сотень прихильників Трампа піднялися на ступені будівлі конгресу, спільна сесія була перервана — головуючий Майк Пенс покинув будівлю з міркувань безпеки. Американське телебачення демонструвало кадри, на яких видно, як люди з американськими прапорами та гаслами на підтримку Трампа ходять коридорами парламентського комплексу. Частина демонстрантів увійшли в зал засідань.

Як передали американські ЗМІ з посиланням на одного з членів конгресу, співробітники поліції в будівлі парламентського комплексу пригрозили демонстрантам зброєю для захисту конгресменів.

До цього прихильники Трампа, в тому числі з крайніх правих груп, кілька разів вступали в силове протистояння з поліцією. На деяких учасниках демонстрації були бронежилети, однак їм було заборонено приносити з собою зброю. Група демонстрантів спробувала прорватися до будівлі Конгресу, поліція застосувала сльозогінний газ.

За даними поліції, у вівторок і середу кілька співробітників правоохоронних органів були поранені, 10 осіб заарештовано.

Чинного віцепрезидента США Майкла Пенса, який приїхав в Капітолій для визнання перемоги Байдена на виборах, евакуювали з будівлі після початку його штурму. Також евакуювали спікера палати представників Ненсі Пелосі.

Мер Вашингтона Мюріель Боузер ввела в окрузі Колумбія комендантську годину на 12 годин — з 18:00 до 6:00.

Як відомо, ряд законодавців-республіканців на чолі з сенатором від Техасу Тедом Крузом відмовляються сертифікувати результати, але їх голосів недостатньо, щоб змінити хід подій. Вони можуть лише затягнути процес.

Трамп, однак, не залишає спроби оскаржити результати голосування. Попри пандемію і відсутність очевидних перспектив домогтися іншого результату виборів, Трамп зібрав в столиці своїх прихильників на «Мітинг за порятунок Америки».

Він пообіцяв ніколи не визнавати поразку і виставити альтернативних кандидатів на наступних республіканських праймеріз проти всіх своїх однопартійців в Конгресі, які не підтримають його зусилля.

Крім того, Трамп стверджує, що віцепрезидент Майк Пенс — за традицією головуючий на засіданні конгресу — може одноосібно зупинити затвердження виборів.

Але Пенс відкинув це припущення і заявив, що він не має права вирішувати результат президентських виборів, і це суперечило б принципу поділу влади. Провідні американські юристи також сходяться на думці, що конституція не дає віцепрезиденту таких повноважень.

Обраний президент США Джо Байден звернувся до президента, який програв вибори, Дональда Трампа з закликом виступити на телебаченні та закликати своїх прихильників припинити штурм Капітолію.

Ще діючий президент США Дональд Трамп закликав усіх, хто знаходиться в будівлі Конгресу, куди увірвалися його прихильники, поводитися мирно. Також він записав звернення, в якому закликав своїх прихильників розійтися по домівках.

Станом на ранок сили спеціального призначення, Національна гвардія і поліція зачистили будівля Капітолію від протестуючих.

U.S. Capitol Police with guns drawn stand near a barricaded door as protesters try to break into the House Chamber at the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Спікер палати представників Ненсі Пелосі заявила, що Конгрес відновить спільне засідання сьогодні ввечері, як тільки приміщення будуть «готові до використання».

В результаті заворушень під час штурму Капітолія у Вашингтоні загинули чотири людини. Про це заявили в поліції Вашингтона.

Одна з померлих жінок входила в групу з кількох осіб, які увірвалися в кімнату Палати представників, де тривало засідання. Офіцер в цивільному дістав зброю та вистрілив. Жінку доставили в лікарню, де вона і померла.

Також на території Капітолію загинула ще одна жінка і двоє чоловіків. Як мінімум 14 поліцейських поранені, двоє знаходяться в лікарні.

До цього моменту заарештовано понад 52 осіб, з них 47 — за порушення комендантської години, раніше введеного мером Вашингтона через заворушення.

Мер Вашингтона Мюріель Боузер продовжує режим надзвичайної ситуації на 15 днів.

Сенат і Палата представників США відновили роботу після термінової евакуації після захоплення будівлі Капітолію прихильниками президента Дональда Трампа.

Зараз Конгрес уже проголосував проти спроби скасувати волю виборців Арізони — за це рішення проголосувало 303 членів Палати представників і 93 сенаторів. Таке  рішення розглядалося Конгресом напередодні його захоплення прихильниками президента Трампа.

Редакція, за яку голосував Сенат виявилася більш різкою, ніж початкова. Більш того, резолюцію підтримали частина республіканців, які по цей час уникали цього.

Конгрес США проголосував за затвердження результатів президентських виборів в Пенсільванії. Таким чином, перемога кандидата від Демократичної партії Джо Байдена підтвердилася.

Тепер, згідно із законами Штатів, його противник — діючий президент Дональд Трамп — не може оскаржити результати голосування.

За повідомленням CNN, Конгрес відхилив заперечення за результатами виборів в Пенсільванії, що забезпечило Байдену 20 голосів вибірників від цього штату. Тобто в цілому по країні він набрав 306 голосів вибірників з 270 необхідних. Інавгурація Байдена відбудеться 20 січня.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу