Суд дозволив знести історичну будівлю в центрі Києва заради чергової висотки

Поділитися:

Згідно з рішенням Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) від 28 січня, наказ Департаменту охорони культурної спадщини КМДА від 22 вересня 2020 року №46 є протиправним. Так, Будинок Осипа Батьківщина по вул. Олеся Гончара, 71 у вже не внесуть до Переліку об’єктів культурної спадщини столиці.

Відомо, що 22 вересня 2020 року Департамент своїм наказом надав Дому Осипа Батьківщина, побудованому в 1882 році, статус нововиявленого об’єкта культурної спадщини.

За словами експертів, Будинок зберіг свою автентичність (матеріально-технічну структуру) в загальному обсязі і в архітектурному, і в декоративному оздобленні фасадів, будівля є твором видатного архітектора Володимира Ніколаєва та становить невіддільний елемент забудови кварталу.

При цьому власник Будинку Осипа Батьківщина – ТОВ “Арікс” оскаржило наказ в ОАСК. Фірма заявила, що Департамент протиправно заніс Будинок до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва.

Так, суд позов ТОВ “Арікс” задовольнив. Виносячи рішення, ОАСК послався на експертний висновок Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, яке визнало, що об’єкт можна віднести до рядової історичної забудови, а також значною мірою відрізняється від початкового проекту.

Слід зазначити, що ОАСК взяв до уваги аргумент ТОВ “Арікс”, що в 2014 році Департамент містобудування КМДА видав містобудівні умови і обмеження на забудову ділянки по вул. Олеся Гончара, 69 багатофункціональним комплексом висотою 22 поверхи, хоча зазначену ділянку відноситься до Центральної планувальної зони столиці, де діє обмеження висоти – не вище 27 метрів (до 9 поверхів).

Нагадаємо, що «ПриватБанку» заборонили повернення 247 автозаправних станцій, які в 2016 році фінустанова передала в лізинг 15 компаніям, пов’язаних з групою «Приват». Згідно з рішенням Господарського суду Києва, заборонено обмежувати користування цими заправками їх компаніям-орендарям.

Раніше повідомлялося, що в середині 2019 року в українських ЗМІ з’явилася інформація про намір Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим (ДУМАРК) побудувати в центрі Києва нову мечеть. Будівництво цієї мечеті активно лобіюється Анкарою і контролюється на рівні президента республіки Реджепа Тайїпа Ердогана.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу