«Проблема інвесторів полягає в тому, що у нас немає правової держави», – експерт

Поділитися:

Господарський суд Києва змінив керівника Фондом фінансування будівництва ЖК «Патріотика»: замість банку «Аркада» ним стало ТОВ «Фінансова компанія« Гарант Капітал». Суд зобов’язав банк «Аркада» передати новому управителю майно, що перебуває в довірчій власності управителя Фондом фінансування будівництва «Патріотики», в тому числі кошти й документи.

Національний банк 25 ​​серпня відніс банк «Аркада» до категорії неплатоспроможних у зв’язку з різким зменшенням нормативу достатності капіталу. З 26 серпня в банку введена тимчасова адміністрація. Причиною такого рішення в НБУ назвали втрату банком права власності на власне офісне приміщення в центрі Києва, яке в липні перереєстрували на топ-менеджерів Burisma Group Миколи Злочевського.

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що правоохоронці розслідують кримінальну справу стосовно 9 млрд грн, зібраних у фондах фінансування будівництва під управлінням банку «Аркада».

АКБ «Аркада» створений в 1993 році. Власником істотної частки банку згідно з даними НБУ станом на 1 червня 2020 року був Костянтин Паливода (загальна частка – 74,797 відсотка).
За даними Нацбанку, на 1 серпня 2020 року за розміром загальних активів банк «Аркада» займав 45 місце (1,88 млрд грн) серед 75 банків, що діяли в країні.

В Україні змінюється влада. Країна все ж таки начебто десь просувається у своєму правовому розвитку. Але є незмінні речі. Зокрема ситуація з забудовником – банком «Аркада». Здавалося б, авторитетна організація збирає гроші на квартири, причому це шанований банк. Але з часом забудовник зникає разом з усім нажитим. Різні шляхи реалізації цієї схеми, та суть не змінюється з року в рік. Яка ж все-таки головна причина?

Говоримо про це з ректором аналітичного дослідницького центру «Інститут«Місто» Олексадром Сергієнком.

«Головна причина поневіряння інвесторів – неправова держава, – чітко наголошує Олександр Сергієнко. – Якщо держава неправова, закони не працюють, можна собі дозволяти все, що заманеться. Друга причина – це те, що влада ділить бізнес на свій та чужий. Друзям – усе, а іншим – закон. Є банки, які ліквідували. А є банки, яким надавали рефінансування, підтримували їх якомога краще.

Тому в неправовій державі право не працює. І відповідно гроші інвесторів зникають в невідомому напрямку».

Як відомо, об`єднання інвесторів банку «Аркада», за підсумками зустрічі з главою «Київміськбуду», Ігорем Кушніром повідомляло, що попередні дані аудиту трьох житлових комплексів фінансування будівництва оцінюються близько в 7 мільярдів гривень. Це стільки треба, щоб добудувати житло. При цьому планові надходження від продажу вільних квадратних метрів складають усього 2,3 мільярда гривень. На добудування не вистачає 4,7 мільярда гривень.

І от зараз ведуться розмови про те, що суму, якої бракує, потрібно покрити за рахунок людей, які вже купили квартири в споруджуваних будинках. Або – з інших джерел. Тим часом зрозумівши, що гроші, яких не вистачає, будуть стягувати з них, інвестори знов вийшли на вулиці з масштабними протестами. Їхні вимоги полягають в найпростішому – надати обіцяне інвесторами житло, за яке гроші вже сплачені, – без додаткових доплат.

Хоча й ці найпростіші вимоги навряд чи можуть бути виконані. Адже інвесторів близько 14 тисяч. Хтось із них віддав останнє в рахунок майбутнього житла. А дехто інвестував мільйони доларів в будівництво. Так все-таки гроші на це повинні піти з державного чи зі столичного бюджету? Ось так дивно все частіше чуємо від представників держави.

«Вважаю, що формулювання питання некоректне, – каже Олександр Сергієнко. – Хтось один вкрав. А тепер державний бюджет, тобто всі українці або всі кияни повинні скинутися і покрити цю крадіжку. Це абсолютно неділовий і не бізнес-підхід. Так ставити питання не можна. Це лише провокує банки забудовників до подальших крадіжок.

Мовляв, нічого, що ми вкрадемо. Держава або київська громада заплатять решту, якої не вистачає, щоб добудувати будинки».

Отже, висновок, зі слів експерта, напрошується сам собою. Інвестори абсолютно праві у своїх вимогах. Вони вже сплатили гроші за житло за попередніми угодами. І більше нічого і нікому не винні. А ось держава силами своїх правоохоронних органів повинна розшукати крадіїв й стягнути з них все, до останньої вкраденої копійки, й змусити добудувати житло. І зрештою видати ключі від квартир 14 тисячам ошуканих інвесторів.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізосіб продовжив процес виплат вкладникам банку «Аркада». Кожному з тих, хто свого часу вклав гроші в цей банк, виплатять по 200 тис. грн. Станом на 12.10.2020 р. було виплачено коштів на суму, що перевищує 100 млн грн.

Також раніше ми написали про те, що Нацбанк відкликає ліцензію у банку «Аркада».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ