«Обшуки в КМДА — це політичний тиск, але він справедливий», — експерт

Поділитися:

Прокуратура Києва спільно з іншими силовими органами провела масштабні обшуки в департаментах КМДА та офісах компаній, чиновники яких причетні до корупційних схем із заволодіння коштами столичного і державного бюджетів.

Як результат — за два дні слідчих дій в приміщеннях комунальних підприємств, департаментів мерії, офісах підрядних організацій, а також за місцем проживання фігурантів оголошено підозру 11 особам. Серед них і діючі чиновники.

Обшуки проводилися в «Київзеленбуді», «Спецжитлофонді», в корпорації «Київавтодор», «Київміськсвітлі», а також в департаментах соцполітики, містобудування та архітектури, земельних ресурсів КМДА.

Незаконне заволодіння бюджетними коштами, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, незаконні побори з підприємців, кришування нелегального бізнесу — головні статті в межах відкритих кримінальних проваджень.

А обшуки проводилися для збору доказової бази — вилучення первинних фінансових документів і чорнових записів.

У столичній прокуратурі розповіли, що робили це одночасно в усіх напрямках роботи, щоб уникнути витоку інформації в розкритті махінацій з державними коштами.

Сергій Миткалик, заступник голови громадської ради при НАЗК, говорить про ситуацію так:

«Я дуже радий, що нарешті почалися активні дії по тих корупційних фактів, які є в столиці. Київський бюджет великий, ми неодноразово повідомляли в прокуратуру про наявність фактів розкрадання тощо. Але тут ще такий момент: усі ці дії з’явилися одномоментно, протягом одного тижня. Ми всі побачили роботу прокуратури. Розслідується не те, що трапилося сьогодні, а те, що було багато років поспіль».

За словами експерта, обшуки ці мають скоріше політичне забарвлення. Справи роками перебувають в прокуратурі, а зараз їх немов вийняли з-під скатертини столу і запустили в справу.

«Якщо будуть встановлені факти, то ми за те, щоб винні були покарані», — говорить Сергій Миткалик.

Також він додає, що все це не нові ситуації – коли проштовхують проекти на міських конкурсах, коли користуються службовим становищем тощо.

Провели 60 обшуків. Зазвичай такий натиск для того, щоб залякати. Але при цьому далі справи не йдуть – було пред’явлено тільки одна підозра. Все інше продовження поки не мало.

«Обшуки робилися в так званих хворобливих для мера Кличко місцях. Я схильний говорити, що тут є політичні торги між Офісом президента і київською владою», — наголошує експерт.

Більше цікавого про ситуацію, яка склалася сьогодні в столиці, про те, чого чекати Віталію Кличку, про масштаби розкрадання Сергій Миткалик розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу