У НБУ розповіли, чому гривня стала національною валютою

Поділитися:

Директор музею грошей Нацбанку Денис Толочко розповів, що 1996 року під час грошової реформи національною валютою замість купоно-карбованця могли зробити “український долар”.

“Тоді в комісії Ради шукали оптимальний варіант. І вирішили врахувати історичні обставини і традиції. Вже з VIII століття на Русі гривню використовували як лічильну і вагову одиницю. В Київському, Новгородському і Чернігівському князівствах в ХII столітті гривня вже використовувалася як платіжний засіб”, – розповів експерт.

Відомо, що гривня мала вигляд срібного злитка, форма якого залежала від князівства. Крім того, що в XVIII столітті в ході грошової реформи в обіг ввели гривню у вигляді монети, яка становила 1/10 срібного рубля, а в 1918 році за часів гетьманства Павла Скоропадського ввели паперову гривню.

Слід зазначити, що в 1996 році народні депутати роздумували над тим, щоб замінити купони на карбованці і “українські долари”, однак цю ідею швидко відкинули.

Також директор музею НБУ додав, що слово “гривня” походить від “грива”, старослов’янською означало шию, на яку в Київській Русі одягали прикраси.

Нагадаємо, що експерти прогнозують, що тенденції в ключових галузях української економіки – промисловості та аграрному секторі – можуть відбитися на курсі валют в Україні.

Раніше повідомлялося, що в Національному банку повідомляють, що курс гривні обумовлений сезонними коливаннями. Як зазначив заступник голови Ради НБУ Василь Фурман, Нацбанк проводить політику плаваючого обмінного курсу, який визначається ринком.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ