«ЗВТ з Канадою: з 2016-го експорт подвоївся до 0,24%» – експерт

Поділитися:

В Україні Кабінет міністрів анонсував розширення угоди про вільну торгівлю з Канадою.

Позитивні прогнози озвучив глава уряду Денис Шмигаль. Саме він першим і зустрівся із главою Міністерства закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Український прем’єр зазначив, що сподівається на розширення угоди про вільну торгівлю саме на послуги та інвестиції. Адже це є дуже важливим елементом поглиблення двосторонньої співпраці України та Канади в економічній сфері.

Початок переговорів очікують у кінці січня цього року.

Про те, які саме нові можливості з’являться в українських експортерів, про які сфери торгівлі послуг та інвестиції йдеться – говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з директоркою з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Веронікою Мовчан.

«Торгівля з Канадою – зовсім не пріоритет зараз української економіки. Торгівля з Канадою є дуже незначною, але зона вільної торгівлі, вона створила передумови для розвитку цієї торгівлі. Ми сподіваємося, що розширення зони вільної торгівлі дасть нові можливості. Плюс – Канаду можна розглядати як певний плацдарм виходу, ще одного виходу на ринок США, але треба розуміти, що з США ми торгуємо значно більше», – зауважила експерт.

Вона зазначила, що угода про вільну торгівлю була підписана ще у липні 2016 року, і станом на 2021 рік експорт України в Канаду подвоївся, зараз становить 0,24% від загального експорту України, а раніше було – 0,1%.

«Значно більше експортуємо, але це дуже низькі групи. Перше – це метали, мідь, вироби з міді, чорні метали, які найактивніше зростали. Ми також веземо певні продукти переробки в харчовій промисловості, продукти переробки овочів, залізничні локомотиви та мотори до них – це ще одна категорія. Засоби наземного транспорту – вони є активні в експорті, але також вони є активні в імпорті. Зараз, якщо подивитися структуру імпорту – 25% – це засоби наземного транспорту, тобто це автомобілі, друга позиція імпорту з Канади – це риба і морепродукти… деякі машини (обладнання)», – наголосила фахівець.

За її словами, зараз немає планів переглядати поглиблення лібералізації.

«Коли ми говоримо про розширення зони вільної торгівлі – ми говоримо про послуги та інвестиції. Зараз немає планів переглядати поглиблення лібералізації. Саме додання нових сфер. Зараз у нас угода з Канадою, вона досить класична, стосується лише зниження і скасування більшості ввізних мит. Зараз ми хочемо туди додати сучасні риси – це лібералізація торгівлі послугами, найважливіше – це телекомунікаційні й комп’ютерні послуги, які зараз складають основу експорту України в Канаду, всі можливості транскордонних послуг», – уточнила Вероніка Мовчан.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ