Зовнішні кредити для України стануть дорожчими через проблеми в секторі «зеленої» енергетики

Поділитися:

Зовнішні запозичення для України стануть дорожчими через проблеми в секторі зеленої енергетики. Адже 825 мільйонів доларів, які були залучені від єврооблігацій для Укренерго не використали за призначенням. Йдеться про виплати виробникам відновлювальних джерел енергії, передає «Перший Діловий».

Про це написав співробітник Ради з міжнародних відносин Віллем Буйтер у своєму дослідженні. За його словами прибутковість 5-ти річних зелених облігацій Укренерго склала майже 7%. Прибутковість таких облігацій США в той же день склала понад 1%. Він зазначив, що боргів гарантованого покупця перед виробниками ВДЕ бути не повинно. Тому що вартість зеленої облігації склала понад 21 мільярд гривень, а загальний борг перед виробниками оцінюється у 28 мільярдів. Можна було залучити більше коштів, але Укренерго фактично перерахувала гарантованому покупцеві трохи більше 19-ти мільярдів, з яких тільки 16 мільярдів 300 мільйонів було виділено виробникам ВДЕ.

За правилами, всім виробникам повинна виплачуватись однакова частка заборгованості, однак цього не сталося. 3 мільярди найбільшому виробнику так і не виплатили. А директора ГарПок звільнили, коли він не погодився з такими явними порушеннями. Такі дії українського уряду мали змусити Європейський банк реконструкції та розвитку та інших міжнародних кредиторів переосмислити доцільність вкладення коштів в борг Укренерго.

Нагадаємо, що обсяг міжнародних резервів станом на початок грудня поточного року становили 30,5 мільярдів доларів (в еквіваленті). Показник на 3% вищий, аніж було на початку листопада (29,6 млрд дол).

Також ми повідомляли про попередження Міжнародного валютного фонду політиків усього світу про те, що настав час, коли слід діяти рішучіше та спрямувати зусилля на відновлення економіки, створити стабільність на фінансових ринках.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу