«Зона вільної торгівлі з Ізраїлем передбачає продаж товарів, але не послуг», — представник Ізраїлю

Поділитися:

З 1 січня 2021 року почала діяти Угода про зону вільної торгівлі з Ізраїлем відповідно до закону України «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль».

Угода була підписана п’ятим президентом України та прем’єр-міністром Ізраїлю 21 січня 2019 року в м Єрусалим.

Верховна Рада України прийняла закон «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль» 11 липня 2019 року. Як зазначалося в пояснювальній записці до законопроекту, угода має на меті лібералізацію торгівлі товарами між Україною та Державою Ізраїль.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Угоди про ЗВТ з Ізраїлем в серпні 2019 року.

Причиною затримки ратифікації Угоди Ізраїлем стало постійне проведення парламентських виборів 2 березня 2020 року ці фірми відбулися втретє поспіль, позаяк прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху не міг сформувати уряд після двох виборів в квітні і вересні 2019 року.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що реалізація положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем сприятиме збільшенню взаємного товарообігу до 2 млрд доларів.

Владислав Черкаський, генеральний директор Торгово-промислової палати Ізраїлю, говорить про ситуацію так:

«Договір ратифікований і почати діяти з 1 січня поточного року. Безумовно, ділові кола двох країн очікували досить довго набуття чинності угоди. Найголовніше, що вона надасть — можливість розширити економічне співробітництво між нашими країнами».

Також експерт розповів і про те, що угода повинна значною мірою полегшити доступ на ринки обох країн промислової та сільськогосподарської продукції.

«На цей час є позитивні тенденції. На зараз договір стосується лише товарів, він дає звільнення від митних зборів на більшу частину товарів українського чи ізраїльського виробництва. Угода складається з декількох частин», — говорить Владислав Черкаський.

На думку експерта, потенціал угоди великий, складнощів поки не спостерігається. Загалом і в Ізраїлі, і в Україні чекають повноцінного запуску роботи згідно договору. В Ізраїлі головний акцент робиться на інноваційній економіці — це і технології, і методологія. Україна може отримувати допомогу в різних сферах — величезний досвід виявиться доречним для розвитку економіки та промисловості.

2020 рік був складним для всіх. Ізраїль, за словами експерта, пройшов його не так складно, як Україна. Цей рік був рекордним за залученнями інвестицій в Ізраїлі.

Більше інформації про плани співпраці двох країн, про проблеми та перешкоди на шляху, про розвиток торгових відносин Владислав Черкаський розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу