«Зміни в Податковому кодексі щодо оподаткування нерухомості торкнутися забудовників» – експерт

Поділитися:

В Україні з 1 січня 2022 року зросте розмір податку на нерухомість через збільшення мінімальної зарплати до 6500 грн.

Базою нарахування податку на нерухоме майно є законодавчо встановлений мінімум зарплати — загальна ставка податку має бути не більшою за 1,5% мінімальної української зарплати. З початку року ставка оподаткування 1 м² житлової площі становитиме 97,5 грн (6500*1,5%=97,5).

При цьому залишається обов’язок сплати окремого податку за володіння нерухомим майном, якщо його площа перевищує:

  • 60 м² – для квартир;
  • 120 м² – для будинків;
  • 180 м² – для квартири та будинку разом.

Вищезгаданий податок на розкіш у Податковому кодексі визначається як податок на нерухоме майно, транспортний податок та плату за землю.

Оподаткування угод з нерухомістю також зазнало змін із прийняттям резонансного законопроекту 5600.

Зокрема, 5% податку доведеться сплатити державі під час другого продажу за рік житлового об’єкта, який перебував у власності продавця понад три роки. Якщо це вже третя та наступна аналогічна операція, податкова ставка становитиме 18%.

Подробиці теми розповів керівник-партнер адвокатської групи GNS PARTNERS Віталій Наконечний в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Оподаткування торкнеться практично всіх операцій про купівлю-продаж на нашому ринку нерухомості. Найбільше це стосуватиметься регулювання таких об’єктів, як квартири, садові будинки та об’єкти, які ще не встигли забудувати. Наразі фактично жодних глобальних змін не відбулося. Вони стосуються виключно тих операцій, які виконуються понад 3 разів протягом одного календарного року. Тобто про глобальні зміни не йдеться», — сказав він.

Також експерт загалом дав оцінку новому закону.

«Фактично зараз чинний податковий кодекс встановлює, що якщо ти продаєш нерухоме майно протягом 1 року, і воно перебувало у твоєму праві власності понад 3 роки, то тобі сплачувати податки не потрібно. Але якщо ти протягом цього року продаєш друге майно, то тобі вже потрібно буде заплатити 5% податку. І на ринку існує така модель, коли фізичні особи просто забудовують будинки своїми квартирами та потім їх продають. Це може бути 100-200 квартир та податкова міліція з такою схемою не згодна. З цим зараз пов’язано безліч кримінальних проваджень. Щоб навести лад у цій справі, держава просто врегулювала це питання та встановила, що якщо ти продаєш 3 та більше об’єктів нерухомого майна, то рівень твого податку вже становить 18%. Але цей відсоток можна зменшити, якщо ти покажеш податковий документ про витрати, які ти витратив на це майно. Тобто, це дозволить знизити саму базу оподаткування», — зазначив він.

Нагадаємо, що незабаром на українців очікують глобальні зміни, що стосуються сплати податків від доходів.

Йдеться виключно про ті, які люди отримують неофіційно. У Податковій службі анонсували запровадження нових непрямих методів, які допоможуть відстежити тих, хто не сплачує податки за всіма існуючими доходами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу