Жителів «хрущовок» будуть відселяти

Поділитися:

У Мінрегіоні оприлюднили проект, який передбачає реновацію застарілого житла. Як повідомляється в документі, зараз в Україні більше 4 млн. квадратних метрів застарілого житлового фонду.

Тому Мінрегіон активно розробляє програму майбутнього плану з реконструкції застарілого житла. Відповідний законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду “вже розроблений. Втім, це не перший такий документ уряду, який зараз аналізують експерти.

Згідно з новим документом, Мінрегіон пропонує забудовникам взяти на себе відповідальність не тільки за житло, але і за соціальну, а також дорожню інфраструктуру майбутнього житла.

Держава пропонує обмежитися конкурсами за визначенням компанії-забудовника для реконструкції старих кварталів, а механізм реалізації державної політики в плані реновацій лягати на органи місцевого самоврядування.

Самі забудовники відзначили, що в проекті не прописано механізм антикорупції. Зараз забудовнику, щоб ввести в експлуатацію житло, потрібно додатково від 6 до 9 місяців саме на бюрократичну тяганину.

«Ми не побачили ніяких преференцій переможцю конкурсу на забудову», – зазначає директор з маркетингу ЖК “Polaris Home & Plaza” Анжеліка Саакян.

Є питання у експертів і до прописаної процедури відселення, енергомодернізації житла

«Також забудовник в обов’язковому порядку повинен буде надати обсяг власних або залучених коштів згідно з показниками вартості 1 га території забудови. Тут не зрозуміло – що саме потрібно показати? Власні витрати? Виручку? », – розповів Олександр Ізаров, експерт ринку нерухомості.

Але разом з тим в новому законопроекті чітко прописаний механізм з планування та реконструкції цілих кварталів, що грає на руку забудовникам.

Відповідно до закону мешканцям аварійних будинків необхідна згода 75% всіх власників квартир будинку. Якщо незгодних з майбутньою реконструкції буде більше 25%, такий будинок виключається з майбутнього плану по реконструкції кварталу, що дозволяє враховувати і думку мешканців таких будинків.

В цілому експерти відзначили ряд позитивних змін в новій програмі, але в той же час вказують і на неточності, а також відверті прорахунки чиновників при складанні законопроекту.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу