Зеленський анонсував масштабну програму модернізації залізниці

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський на форумі «‎Велике будівництво: нова залізниця»‎ заявив, що до 2028 року в Україні буде реалізована програма з будування десятків тисяч вантажних вагонів загальною вартістю 100 млрд гривень.

«‎Ми розпочинаємо наймасштабніше за роки незалежності нашої країни будівництво і модернізацію рухомого складу та залізничних шляхів. Це — програма оновлення вантажних вагонів до 2028 року. Десятки тисяч вагонів, тисячі нових робочих місць. Це формування абсолютно нового ринку загальним обсягом 100 млрд гривень», — заявив глава держави.

Згідно з інформацією, на ці кошти будуть закуплені 45 тисяч нових вагонів, вироблених українськими підприємствами, замість 55 тисяч непридатних, які планується списати.

За словами глави держави українську залізницю роками руйнували погане управління та корупція. Президент анонсував її оновлення й відродження.

«Стартує новий дуже важливий напрямок: нова українська залізниця. Роками залізну дорогу руйнувала корозія — це поганий менеджмент і корупція. Як іржа, її вкрили непрозорість і неефективність. Через це вона стала відповідно недешева, незручна і навіть небезпечна. Стан, до якого була доведена наша Українська залізниця за ці роки, коротко, але влучно можна описати так: доісторичний локомотив, який зношеними шляхами ледве-ледве тягне потяг зі скрипучими вагонами до брудних і до некомфортних вокзалів», — додав глава держави.

Наша держава, за прикладом будівництва доріг та мостів, повинна включитися в залізничну модернізацію, а також реалізувати програму «‎Великого будівництва» у сфері енергетики.

У свою чергу «Укрзалізниця» (УЗ) для якісної реалізації проекту повинна організовувати перевезення замість того, аби здійснювати махінації на закупівлях та ремонтах. Для цього УЗ першочергово має відмовитись від своїх сервісних заводів, де, зокрема, й зосереджені найбільші корупційні схеми. Для того аби все було якісно та прозоро УЗ повинна перевести закупівлі товарів, рухомого складу та підрядних робіт на тендерну основу.

Раніше ми повідомляли, що Кабінет міністрів своїм рішенням від 25 жовтня затвердив новий склад правління АТ «Укрзалізниця».

Також ми писали про те, що швидкість перевезень вантажів Укрзалізницею може знизитися. Причина — ремонт шляхів на ділянках міжнародних переходів на заході України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу