“Зелених” енергетиків можуть обкласти акцизом

Поділитися:

В Україні хочуть запровадити акцизний податок на продаж “зеленої” електроенергії. Наразі, влада розглядає широкий діапазон ставки від 3,2% до 40%. Про це повідомляють журналісти одного з українських видань, посилаючись на джерело в уряді, інформує телеканал “Перший Діловий“.

Зазначають, що відповідне питання вже обговорювалося торік влітку. Тоді, регулятор пропонував ввести мінімальну ставку акцизу. І за рахунок цього погасити борги перед самими ж “зеленими”. На той момент “Укренерго” заборгувало виробникам електроенергії близько 20 мільярдів гривень.

Зелені обурилися і назвали ініціативу примусовим фінансовим обмеженням гравців ринку. Та вимагали внесення змін до Податкового кодексу. Наголошували, що встановлення розміру акцизів не входить до повноважень Нацкомісії. Згідно з даними, у новій концепції вже міститься відповідна норма.

При цьому, у сценарій із запровадженням 40-відсоткового акцизу ніхто не вірить, хоча така цифра і озвучувалася під час обговорень. Та навіть мінімальний податок у 3,2%, за розрахунками регулятора, може принести щонайменше півтора мільярди гривень додаткових надходжень на рік. Та поки одні підраховують можливі прибутки, в уряді натякають, що найбагатшим, – від змін до Податкового кодексу доведеться нелегко.

Раніше повідомлялося, що у січні поточного року так званим “зеленим енергетикам” планували заплатити облігаціями.

Також ми писали, що “зелена” енергія в Британії через 2 роки буде дешевша за вугілля та газ. Експерти говорять про те, що відновлювана енергетика близька до того, аби довести свою ефективність та економічну привабливість у порівнянні з викопними різновидами палива. Коли це станеться, буде дано старт новому етапу її розвитку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу