«Зелені» тарифи зменшать

Поділитися:

Незабаром український ринок відновлюваної енергетики перейде з “зелених тарифів” на “зелені аукціони”, що пророкує країні зниження цін за якими держава оплачує зелену електроенергію. Про це йдеться в положеннях закону № 3658, який Рада розглядала від 19 червня.

Важливо сказати, що мова йде про закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”.

Його положення прописують зменшення “зеленого” тарифу для електростанцій (ЕС) в більш 1 МВт на 15% по відношенню до сонячних електростанцій (СЕС) потужністю менше 1 МВт – на 10% і для вітряних електростанцій (ВЕС) – на 7, 5%. Положення повинні вступити в законодавчу дію від 1 липня 2020 року.

Як вважає ряд українських експертів, завдяки новій системі Україна зможе знизити ризики ймовірності виникнення так званого енергетичного колапсу і стабілізувати ринок відновлюваної енергетики.

Також в перспективі перехід на “зелені аукціони” повинен зняти частину навантаження з українського державного бюджету, однак в цьому існує й частина ризиків.

Тим часом, Кабінет міністрів України продовжує обговорювати з інвесторами питання зміни «зелених» тарифів. Однак в Меморандумі про взаєморозуміння з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел не прописана позиція виробників енергії. При цьому деякі умови документу є неприйнятними для інвесторів.

Згідно з повідомленням Української асоціації відновлюваної енергетики, на умови зміни тарифу можуть піти лише 20 відсотків виробників ВДЕ, що в свою чергу не дасть належного економічного ефекту.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ