Збитки «ГарПока»‎ перевищили 30 млрд гривень

Поділитися:

У Міністерстві фінансів заявили, що станом на 28 серпня заборгованість ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії для забезпечення потреб населення становила 7,1 млрд грн та ще 22,7 млрд грн перед виробниками «зеленої» електроенергії. У свою чергу НЕК «Укренерго» заборгував ДП «Гарантований покупець» 29,8 млрд гривень.

За рішенням уряду, виконання спеціальних обов’язків покладено на «Енергоатом» і «Укргідроенерго», відповідно до закону «Про ринок електроенергії». Зокрема, шляхом продажу електроенергії гарантованому покупцю у визначених обсягах та за фіксованою ціною.

«При цьому право на отримання компенсації економічно обґрунтованих витрат, здійснених такими суб’єктами господарювання, законом не передбачено», — додають у міністерстві.

У відомстві зазначили, що в 2021-2024 роках мають бути здійснені значні виплати за гарантованими державою запозиченнями суб’єктів господарювання. У тому числі «Укренерго» — 15,7 млрд грн, «Енергоатом» — 8,7 млрд грн, «Укргідроенерго» — 4,8 млрд грн.

Мінфін вважає, що врегулювання цих питань може потребувати додаткових витрат та відображатись на зменшенні надходжень до державного бюджету.

«Урегулювання вказаних питань може потребувати додаткових витрат з державного бюджету, а їх не вирішення може призвести до поглиблення кризи неплатежів та погіршення фінансового стану суб’єктів господарювання-учасників ринків електричної енергії та газу, що у подальшому відобразиться на зменшенні надходжень державного бюджету», — наголошує Міністерство фінансів.

Нагадаємо, у державному підприємстві «Гарантований покупець» повідомили, що 18 серпня перерахували 211 мільйонів гривень енерговиробникам за «зеленим» тарифом.

Також ми писали про те, що «Гарантований покупець» відсудив в «Укренерго» понад 600 млн гривень. Господарський суд міста Києва задовольнив позов державного підприємства “ГарПок” щодо боргу з боку «Укренерго».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу