«Завдяки євробондам, незабаром борг перед «зеленими» енергетиками складе не більше 6 млрд гривень» – член наглядової ради «Укренерго»

Поділитися:

Компанія «Укренерго» восени розмістила 5-річні «зелені» єврооблігації на $825 млн під 6,875%. Підсумковий попит на єврооблігації компанії становив близько $2,1 млрд.

Організаторами розміщення виступили BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs та Укрексімбанк.

У жовтні кабінет міністрів України надав «Укренерго» держгарантії в обсязі до 22,8 млрд гривень ($865 млн за курсом на момент виходу ухвали) для випуску єврооблігацій з метою погашення боргів за електроенергію, вироблену з відновлюваних енергоджерел (ВІЕ).

Згідно з документом, Міненерго України спільно з «Укренерго» та ДП «Гарантований покупець» («ГарПок», один із учасників оптового ринку електроенергії) мають забезпечити спрямування запозичених коштів на погашення заборгованості, що виникла за договорами купівлі-продажу електроенергії за «зеленим» тарифом, ув’язненими між «ГарПоком» та ВІЕ-генерацією.

“Укренерго” розраховує забезпечити повне погашення боргів перед виробниками “зеленої” електроенергії за рахунок випуску єврооблігацій та власних коштів. «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних та міждержавних ліній електропередач, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни.

Юрій Бойко, член наглядової ради «Укренерго», виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу. Він упевнений, що «Завдяки євробондам, незабаром борг перед «зеленими» енергетиками становитиме не більше ніж 6 млрд гривень».

«Передусім хочу зазначити, що випуск «зелених» бондів, який був проведений наприкінці листопада, він вимагав такої досить серйозної роботи і ця робота тривала понад 9 місяців із залученням серйозних консультантів, банків. Насправді це можна вважати однією з перемог минулого року. Мало того, що вдалося залучити фінансові ресурси, то вони ще й дозволили суттєво покращити ситуацію щодо погашення боргів із виробниками альтернативних джерел».

В той же час Бойко не заперечує, що борги щодо альтернативної енергетики все одно накопичуються, проте це вже інше питання.

«Все-таки погашено борги минулого року. Хоч би як там було, а це 19 мільярдів, до того ж на рахунках Укренерго 2 мільярди знаходяться. Це гроші, отримані від реалізації євробондів та переказу коштів з євро до гривні, бо вони розміщувалися у валюті».

Ці 2 мільярди (на рахунках Укренерго), за словами члена Наглядової ради, будуть спрямовані на погашення боргів перед виробниками альтернативної енергетики.

«В результаті, після завершення всіх цих транзакцій (бо ці 2 млрд не будуть переведені ГарПоку через суперечку), під кінець року, після підведення всіх підрахунків, ми розраховуємо, що борг перед виробниками альтернативної енергетики становитиме не більше 6 мільярдів гривень. Якщо згадати, що ми наближалися до боргу 30 мільярдів гривень минулого року (2020), то цифра 6 – суттєво відрізняється від 30. При цьому збережеться тенденція повного погашення наступного року».

Нагадаємо, частка генерації відновлюваних джерел енергії в Україні підвищилася до 13,4%, про що заявили у Міністерстві енергетики.

Також ми писали про те, що Державним підприємством «Гарантований покупець» нещодавно було продано на аукціоні 54 тисячі МВт-год «зеленої» електричної енергії на 190 мільйонів гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу