Завдяки доступній іпотеці, українців заганяють в кабалу

Поділитися:

Умови, на яких зараз покупцям пропонують квартири в розстрочку, далекі від реальних доступних кредитів на житло. Зараз деякі банки дають українцям іпотеку під 10%, проте в реальності це діє лише протягом року і в подальшому відсоток зростає до 16-20%.

Не варто також забувати про те, що ви повинні мати спочатку від 30% вартості для внеску за квартиру, надати банку підтвердження офіційного стабільного доходу, а також бути готовим справно платити кредит та відсотки по його обслуговуванню.

Нещодавно прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що метою влади є зниження ставок за іпотечними кредитами до 5-7%, проте чи не стане це новою борговою ямою для українців і чи будуть люди взагалі брати на себе тривалі боргові зобов’язання, навіть за умовами нової ставки? Адже економічна стабільність країни і надії українців на завтрашній день, наразі далекі від позитиву.

Що потрібно зробити для того, щоб іпотека в Україні таки запрацювала і чому за кордоном іпотечний кредит реалізований набагато успішніше? Подробиці теми в п’ятницю, 7 серпня, розповіла політичний експерт Світлана Кушнір в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Як прокоментувала експерт, сама ідея уряду досить хороша, так як дозволить дуже багатьом сім’ям взяти більш доступний іпотечний кредит на житло. Але в той же час, тут доречно говорити про роль передвиборчої компанії уряду в контексті таких гучних заяв. Також в цій ситуації потрібно розуміти, що для отримання іпотеки повинна бути знижена відповідна облікова ставка Національного банку, що спричинить за собою аналогічне зниження кредитування для комерційних банків.

«Проект, який зараз запущений, звичайно ж має певний іміджевий характер. Тому що зараз, якщо перший рік людина платить по 10%, а в подальшому вже по 16-20%, то з одного боку, у нього є час підготуватися для того, щоб стати більш фінансово стабільною, але з іншого боку, сказати, що з новою реформою завтра десятки тисяч українських сімей зважаться взяти іпотечний кредит – не можна, тому що «стабільність» – це саме те слово, якого українцям не вистачає. Люди просто не впевнені в завтрашніх днях для того, щоб брати на себе нові борги», – вважає експерт.

Більш того, зараз фіксація іпотечних кредитів у валюті відсікає дуже велику частину запитів на іпотечне кредитування, так як зараз долар на міжбанківському ринку стрибає в різних співвідношеннях, а це значить, що подорожчання квадратних метрів і житлової площі впливає і на вітчизняну валюту.

У ситуації з іпотекою Світлана Кушнір також провела паралель з кредитуванням бізнесу. Так як раніше Кабмін також голосно заявив про нові відсотках кредитування в 5-7-9% річних.

«На тлі того, що комерційні банки кредитують бізнес під 18-20-22%, виникає питання, хто і яким чином компенсує вітчизняним банкам цю різницю? Тому що, якщо всі кредитують під 20%, а той же Ощадбанк видає під 5% річних. Ті 15% – це та компенсація, яку повинен хтось сплатити. Або ж це буде йти на збиток банку, а якщо банк збитковий – то це означає автоматичне підвищення його нестабільності: тоді відсоток безповоротних кредитів буде збільшуватися і негативно впливати на українську систему державних банків. Точно так само і з оголошеним щодо іпотечного кредитування. Потрібно розуміти, що зараз йдуть вибори і уряду потрібно виходити з пафосними гаслами до народу, тому однією з ідей влади буде якраз таки оприлюднення того, що Кабмін знизив ставку по іпотечному кредитуванню», – вважає політичний експерт.

І тут виступає логічне запитання, чи не стануть ті 5% річних іпотеки новою борговою ямою для українців або банківського сектора.

Якщо порівняти ситуацію з іпотекою в сусідніх з Україною державах, то там іпотечна реформа реалізована на більш доступних умовах для співгромадян, адже там немає тієї звірячої форми капіталізму, яка є основою української економіки

Тут головна різниці полягає в тому, що в Україні не зникає актуальність проблем політичної та економічної нестабільності, а також соціальної напруженості. Тому найчастіше громадяни схиляються до того, що краще заробити “тут і зараз”, ніж брати на себе нові зобов’язання.

«Чому за кордоном кредитування відбувається в 2-3 ну або максимум в 5 відсотків і на дуже тривалі терміни? Тому що іпотечне кредитування -те кредитування, яким найчастіше займається державний сектор: державні або приватні пенсійні фонди. Це означає, що гроші платників податків, які акумулюються і тільки згодом будуть потрібні, зараз можуть приносити дохід. Також тут потрібно враховувати об’єктивну реальність, адже людина, яка може стабільно виплачувати менший відсоток кредиту більш вигідна банку, як тривалий клієнт, на відміну від людини, яку потрібно в умовах нестабільної ситуації зобов’язувати платити 15-20-22% річних, які невідомо, чи вдасться їй взагалі виплатити», – прокоментувала експерт.

Світлана Кушнір вважає, що для того, щоб в Україні все-таки заробив цивілізований іпотечний ринок, країні потрібно реалізувати ще дуже багато реформ. На даному шляху українському суспільству можуть допомогти законодавці і адміністративна вертикаль виконавчої влади, яка повинна реалізувати закони, прийняті в Україні.

«Чим більш спокійніше, розвинутіше та успішніше буде економічна ситуація в Україні, і чим скоріше управлінці Кабміну знайдуть порозуміння з бізнесом, а особливо з власниками великого бізнесу, тим краще стане жити народ України. Адже тоді в країні буде більше робочих місць, впаде соціальна напруженість, а відповідно, виникне більше довіри з боку населення», – резюмувала експерт.

Нагадаємо, що на зустрічі глави Національного банку України з членами Незалежної асоціації банків України обговорювалося питання мораторію на стягнення валютних боргів. Банкіри стурбовані продовженням мораторію на стягнення заставного майна по валютній іпотеці до 2022 року.

За прогнозами, ринок кредитування нерухомості оживе ближче до осені. За словами експертів, в період з березня по травень попит пропозицій в цій сфері застиг.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ