«Завдяки дешевим кредитам під час пандемії бізнес зміг втриматися на плаву» – експерт

Поділитися:

З моменту старту програми президента Володимира Зеленського «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали 21 888 кредитів на загальну суму 57,6 млрд грн. За тиждень уповноважені банки видали 343 кредитів на загальну суму 899 млн гривень.

З них 20,5 млрд гривень видані в якості рефінансування, 7 млрд підприємці оформили на інвестиційні цілі і ще 30 млрд отримано як антикризові кредити.
Про ефективність програми свідчить той факт, що всього за тиждень банки видали підприємцям 343 кредити на загальну суму 899 млн гривень.

Але 12 міжнародних банків, що працюють в Україні, направили лист Національному банку і Міністерству фінансів з проханням «обмежити реалізацію програми «Доступні кредити 5-7-9%». У листі глава правління Райффайзен Банку Олександр Писарук від імені всіх членів Форуму (куди входять 12 банків) заявляє, що зараз бюджетні кошти витрачаються переважно не на підтримку бізнесу, що постраждав від карантину і не на фінансування інвестиційних проектів або створення нових робочих місць, а на поповнення оборотних коштів платоспроможного бізнесу.

Про це в ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили з президентом Асоціації українських банків Андрієм Дубасом.

«Програма «5-7-9», це напевно, вперше в історії України, коли реальний підприємець може звернутися до банку і отримати кредит в українських реаліях під доволі низькою відсотковою ставкою. Тому що можна привести приклад Польщі або Німеччини, коли ти отримуєш кредит під 1 або 3 відсотки, тоді «5-7-9» в порівнянні з цим виглядатиме трішки смішно. В українських реаліях, коли ринкова кредитна ставка коливається в межах 12-16% – кредит отримати під 5% на інвестиційні цілі – це хороша пропозиція», – зазначив фахівець.

За словами експерта, Фонд розвитку підприємництва і програма «5-7-9%» стартували у березні 2020 року, коли ще не до кінця відчували, що нас чекає і з чим ми стикнемося сьогодні.

«Тому дійсно будь-яка держава світу в сьогоднішній період часу діяла в межах і в спосіб, в межах ресурсів, які мала. Тому що пандемія остання була сто років тому і немає лекал, де в кого можна подивитися, як вони боролися з наслідками пандемії. Український уряд і Національний банк, я вважаю, справилися з проблемами, які наклали відбиток карантинні заходи й обмежувальні заходи, які спричинили суттєві труднощі для бізнесу. Але наявність таких програм, швидкі рішення, використання хорошого інструменту, тобто державний фонд розвитку підприємництва – дозволило швидко підготувати інструменти, які дозволили в цей період часу не втратити наявні робочі місця», – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу