Запуск «зелених» аукціонів перенесли на 2021 рік

Поділитися:

В Україні перенесли так звані “зелені аукціони” на 2021 рік. Про зміну дати повідомила виконуюча обов’язки міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець в рамках свого позачергового брифінгу.

Відзначимо, що раніше захід на честь продажу енергії з відновлюваних джерел був призначений на квітень поточного року, однак через законодавчі проблеми країни, аукціон довелося перенести.

«Перший пункт, який ми повинні виконати – це затвердити квоти за різними технологіями. Ми повинні ці квоти визначити після прийняття закону. І це передбачено меморандумом. Через два місяці після вступу в силу закону ми це зробимо», – розповіла про причини зміни дати Буславець.

При цьому міністр уточнила, що уряд не міг затвердити ці положення раніше через відсутність розуміння механізму подальшої роботи “зеленої енергетики” на полях України.

Важливо сказати, що по розрахунках міністерства, проведення “зелених” аукціонів повинно допомогти створити на вітчизняному ринку більш високу конкуренцію. Також це має спростити співпрацю країни з інвесторами, які хочуть працювати на чітких і прозорих умовах.

Буквально 10 червня уряд уклав з виробниками відновлюваної енергетики окремий меморандум, яким прописується подальше зниження тарифу аж до 15% (сонячні станції) і 7,5% (вітряні електростанції).

Як повідомлялося раніше, будівництво електростанцій з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні дорожче, ніж в інших країнах. Винні в цьому вітчизняна бюрократія і корупція.

Тим часом, в Україні можуть скасувати пільговий тариф на електроенергію за перші 100 кВт-годин для населення. З 1 жовтня року така норма може бути скасована нібито для забезпечення оплати «зеленого тарифу» виробникам сонячних і вітрових електростанцій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу