Запуск ядерного могильника в Чорнобилі регулярно переносять

Поділитися:

Глава Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) заявив, що відомство не отримало документів, які б свідчили про будівельної готовності об’єктів Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Відомо, що введення в експлуатацію першого пускового комплексу ЦСВЯП був запланований на кінець 2020 року.

“Ще повинні бути проведені ряд заходів і, поки ми не маємо жодного документа, які б дозволили зробити висновки про готовність об’єкта. Існують графіки здачі об’єкта, але вони постійно переглядаються. Однак, господарську діяльність своїх ліцензіатів ми не регулюємо і не коментуємо”, – каже глава ДІЯРУ.

За словами керівника Державної інспекції ядерного регулювання, будівельні роботи на майданчику централізованого сховища відновили ще в 2017 році.

Слід зазначити, що сам проект для України вкрай важливий з точки зору зменшення витрат на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива, як це передбачено міжнародними договорами.

Нагадаємо, що в рамках проекту «Новий шовковий шлях», який проводиться китайськими інвесторами спільно з представниками України, проводиться ініціатива по створенню сортувального пункту для ядерних відходів в Одесі.

Так, в Одесу звозитимуться ядерні відходи з усієї Європи. За словами керівника проекту Лі Сунь Цзяна, президент Зеленський і мер Одеси активно підтримують цю ідею, так як країна зацікавлена ​​в інвестиціях.

Раніше повідомлялося, що роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в Чорнобильській зоні відчуження Київської області будуть завершені до кінця 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу