«Законотворчість для бізнесу в Україні не ліберальна, а фіскальна» – експерт

Поділитися:

За програмою «Доступні кредити 5-7-9%» банки видали 10 942 кредитів на загальну суму майже 27 млрд грн, найбільше – в сільському господарстві. Із загальної суми більше коштів пішли на рефінансування раніше отриманих позик, а саме 13,5 млрд грн (близько 50%).

Ще 8,6 млрд грн підприємці отримали в якості антикризових кредитів на поповнення оборотних коштів під 0% (31,9%), а 4,8 млрд грн – на капітальні інвестиції, повідомили в Мінекономіки.

Найактивнішими учасниками програми є представники сільського господарства (54%), торгівлі й виробництва (20%) і промислового перероблювання (15%). За регіональної класифікації лідерами залишаються Львівська, Харківська, а також Київська області.

Подробиці теми розповіла голова наглядової ради Палати податкових консультантів Ольга Богданова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Зі старту цієї програми банки-учасники дійсно видали 10 942 кредитів на загальну суму у 27 млрд гривні. З них близько 13,5 млрд гривень були надані в рамках рефінансування минулих кредитних зобов’язань. Тобто 4,8 млрд пішли на капітальні інвестиції, а 8,6 млрд – стали антикризовими кредитами, спрямованими на поповнення коштів під 0%. Я думаю, що тут цифри можуть говорити самі за себе. Більш того, навіть якщо ми говоримо більше про рефінансування, я вважаю, що це хороший інструмент для підтримки малого та середнього бізнесу. Адже зрозуміло, що якщо до цього людина брала кредит за ставкою в 15-18%, то зараз у неї з’явилася можливість взяти гроші під відсотки істотно нижчі колишніх. Звичайно ж це класний інструмент», – сказала фахівець.

При цьому акцент цієї державної програми кредитування як раз зосереджений на допомозі малому бізнесу.

«Я хочу сказати, що якщо ми говоримо про те, що найактивнішими учасниками даної програми є саме аграрії, то решта 20% – це торгівля, і ще 15% – це виробники, які займаються перероблюванням. І тут все в основному направлене лише на маленький бізнес, тому що для великого бізнесу це все не працює. Однак сьогодні більшість населення не розуміє, як саме цим інструменти працюють. Це спостерігається і в аграрному бізнесі, тому не всі люди цим користуються. Але також велика кількість маленьких підприємств вже скористалися цією програмою, отримали кредитні кошти й розвиваються далі», – вважає експерт.

За словами Богданової, звичайно ж в порівнянні з досвідом інших країн, у нас могли б бути механізми кращі. Однак в тих країнах є більш сильні економіки, які можуть собі це дозволити.

«Ми всі розуміємо, що ситуація з пандемією коронавірусу – це світова катастрофа, а не виключно українська. І звичайно тут потрібно розуміти невдоволення великої кількості малого і середнього бізнесу, який страждає від цього і звільнених українців. Зараз подібні акції протесту відбуваються у всіх країнах світу. Сильніші країни можуть собі дозволити вагому підтримку і компенсації. Ми розуміємо, що Україна не має наразі таких ресурсів. Потрібно розуміти, що постраждав весь бізнес в Україні. Я не можу сказати, що уряд взагалі нічого не робив в контексті підтримки підприємців, адже у нас були й кредитні канікули, а також інші моменти», – розповіла експерт.

Вона зазначила, що часто зустрічається з різними представниками бізнесу і кожен такий представник скаржиться на маленьку підтримки з боку влади.

«Вони говорять, що їм не допомагають і що вся законотворчість для бізнесу в Україні не ліберальна, а фіскальна. Але я все ж вважаю, що не можна не враховувати ті кроки, які влада зробила для бізнесу. На сьогоднішній момент у нас малий бізнес фактично позбавлений від перевірок – і так було протягом усього карантину. У нас є мораторій на застосування штрафів, відклали введення касових апаратів для бізнесу, списали дрібні борги з підприємців. Звичайно ж хочеться більшого, але для цього потрібно організуватися і проінвестувати людей, які вміють писати закони. Разом з ними можна знайти потрібні компроміси й ввести деякі речі, наприклад, ті ж касові апарати, правильно», – вважає фахівець.

Нагадаємо, що обсяг кредитів, які не працюють, тільки за лютий збільшився більш ніж на 3 млрд гривень і досяг суми в 433,4 мільярда.

При цьому, за даними НБУ, протягом 2020 він знизився на 86,7 млрд, а загальна сума на кінець року склала трохи більше 100 млрд гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу