Законопроект про олігархів втратив 20 млрд гривень, завдяки правкам

Поділитися:

Урядовий законопроєкт №5600 з пакету «антиолігархічних», на шляху від початкової версії Мінфіну до другого читання в парламенті «розгубив» потенційних 20 млрд грн відрахувань до бюджету. З документа вилучили практично всі норми, які зачіпали рудний бізнес «Метінвесту» та «Ферекспо». Про це повідомляють журналісти-розслідувачі, передає «Перший Діловий».

Найбільше змін на користь олігархів з’явилося в тих пунктах – де йдеться підвищення ренти на залізну руду. Нині вона нараховується на собівартість видобутої тонни руди та становить у середньому близько $3 з тонни. Мінфін пропонував змінити цей принцип і оподатковувати суму ринкової вартості руди, використовуючи «плаваючий» відсоток. За нинішньої ціни на руду це могло б принести до бюджету до 12 млрд грн додаткових надходжень. Але вже до першого читання цей варіант був урізаний на третину, а під час підготовки проєкту до голосування у документі з’явилася формула, яка пропонує оподатковувати не чисту ринкову вартість руди, а віднімати від неї ціну логістики по Україні та вартість дороги до порту в Китаї. За такої формули і за нинішніх цін на руду видобувні компанії платитимуть ще меншу суму рентних платежів аніж зараз.

Із законопроекту на різних етапах усунули й інші норми, які спочатку пропонував Мінфін. Зокрема, екологічний податок для гірничої промисловості. У першій версії документу – його мали б підняти з 49 копійок до півтори грн за тонну, зараз же – зупинилися на 54 копійках.

Також до парламенту не дійшла норма про відміну пільги на земельний податок для ГЗК. Нині гірничодобувні підприємства сплачують лише 25% земельного податку, а не 100%. Мінфін пропонував скасувати цю пільгу, але вносити до Ради законопроект із цією пропозицією Кабмін не став. При скасуванні пільги бюджет міг отримати 4-5 млрд грн додаткових надходжень. Крім того, податковий комітет також відмовився встановлювати акциз на виробництво зеленої електроенергії у розмірі 3,2%. Найбільший власник «зелених станцій» в Україні – компанія ДТЕК. Мінфін планував додатково отримати із цього джерела близько 1,5 млрд грн до бюджету.

Єдина «антиолігархічна норма», яка збереглася у первісному вигляді – екоподаток на викиди СО2 – його мають підняти – замість 10 грн за тонну бізнесменів змусять платити 30-ть грн. Завдяки цій нормі до бюджету має додатково надійти понад 2 млрд грн.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський невідкладно підписав антиолігархічний закон.

Раніше повідомлялося, що очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен висловила підтримкудеолігархізації в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу