«Закон зобов’язує «Укроборонпром» користуватися системою Prozorro» – експерт

Поділитися:

Державний концерн “Укроборонпром” і Prozorro.Продажі підписали меморандум про прозору оренду майна державних підприємств оборонних підприємств, що входять до складу концерну.

“Згідно з нашими оцінками, сьогодні на підприємствах” Укроборонпрому “виявлено близько 2 млн кв. м надлишкових площ, які не залучені у виробничих процесах підприємств концерну, і можуть бути передані в оренду прозорим і відкритим способом”, – пояснив директор з питань активів, корпоративних прав та ДОЗ ГК “Укроборонпрому” Мустафа Найєм.

Він заявив, що з цього року всі ці площі будуть передаватися в оренду виключно на електронних торгах.

Найєм уточнив, що деталі будуть оприлюднені на пресконференції в Києві в понеділок.

До складу створеного у 2010 році “Укроборонпрому” нині входять близько 112 підприємств українського ОПК.

Ще 21 підприємство держконцерну знаходиться на тимчасово окупованій території Криму і на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

Відповідно до прийнятого ВР у червні 2011 року законом, “Укроборонпром” спільно з урядом забезпечує управління об’єктами держвласності в ОПК.

Подробиці теми розповіла керівник департаменту із закупівель «Укроборонпрому» Надія Бігун в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, тут варто наголосити на тому, що існує два типи оренд – оренда державних підприємств, яких наразі більшість і там українське законодавство зобов’язує «Укроборонпром» використовувати Prozorro.Продажі для того, щоб передавати об’єкти в оренду.

«А також існують публічні акціонерні товариства, такі як «Маяк». Вони можуть передавати своє майно в оренду будь-яким зручним для них засобом. Але у нас на рівні концерну було прийнято рішення про те, що такі підприємства, точно так же, як і державні підприємства, повинні використовувати цю систему, виключено для того, щоб передавати об’єкти в оренду. В принципі нині на платформі вже є подібні аукціони щодо тієї ж оренди банкоматів. Все звичайно ж буде залежати від самої прибутковості таких об’єктів – від того, наскільки вони розташовуються в центрі міста і чи цікава це пропозиція українським банкам», – зазначила фахівець.

Вона уточнила, що в середньому подібні об’єкти будуть коштувати приблизно по 300-400 гривень за місячну оренду. Відповідно, в рік вийде близько 4-5 тисяч гривень.

«Тобто ціна не дуже значна, проте саме передача подібних об’єктів через конкурс покаже, який максимальний прибуток можна з таких об’єктів отримати», – уточнила експерт.

Відзначимо, що в контексті Красилівського агрегатного заводу, підприємство здало в оренду об’єкт, розрахований на розміщення банкоматів.

«Нині відповідно до закону України про оренду об’єктів державної власності, він зобов’язує українські комунальні підприємства передавати власність в оренду виключно через аукціони. Тобто, там, де ми це зобов’язані робити – ми виконуємо все по закону, а там, де у нас немає таких зобов’язань, ми все одно збираємося передавати об’єкти в оренду виключно через систему Prozorro», – внесла ясність експерт.

Також фахівець прокоментувала рівень прибутку від такої співпраці.

«Ці розрахунки проводили не ми, можна подивитися публічний модуль аналітики. Прибуток буде полягати в різниці між оголошеною ціною тендера і тим підсумком, до якого його учасники прийдуть по завершенню аукціону. Тут головне питання полягає в тому, чи коректно ми розраховуємо початкову вартість. Але зазвичай у всіх подібних кейсах – це завжди викликає дискусію у фахівців. Зазвичай вартість ми беремо згідно з вартістю об’єкта в минулих періодах і згідно з тими комерційними пропозиціями, які є на ринку. Тобто ми не беремо ці цифри зі стелі», – резюмувала Наталія Бігун.

Раніше в “Укробронпромі” визнали технологічну відсталість компанії, яка склалася через дефіцит фінансування та старих моделей роботи.

Зараз компанія має можливість розвиватися тільки завдяки реалізації свого експорту, оскільки внутрішній ринок України бідний і не може забезпечити нормального прибутку для компанії.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ