«Закон про дерегуляцію дасть можливість громадам на місцях отримати додаткові землі» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, який передбачає передачу земель державної власності за межами населених пунктів в комунальну власність сільських, селищних, міських рад.

Закон передбачає: реформування системи управління в сфері земельних відносин і зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення і бізнесу; скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою; запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування; надання відомостей документації із землеустрою статусу публічних, відкритих і загальнодоступних даних і т.д.

Законом скасовуються вимоги щодо цільового використання земель сільськогосподарського призначення.

Документом вже визначено, що площа земельної ділянки, що надається громадянинові в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 гектара. А земельні ділянки сільськогосподарського призначення приватної власності можуть бути відчужені лише за договорами купівлі-продажу, дарування, довічного утримання, спадкового договору, міни, шляхом внесення в статутний (складеного) капітал або шляхом звернення стягнення на них.

Площа земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності, право оренди, емфітевзису якої виставляється на земельні торги, не може перевищувати 20 гектар.

Також Законом встановлено порядок вилучення земельних ділянок з постійного користування. Земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів, які здійснюють розпорядження земельними ділянками відповідно до їх повноважень. Таке вилучення земельних ділянок здійснюється за письмовою згодою землекористувачів, а в разі незгоди землекористувачів – в судовому порядку. Справжність підпису на документі, який підтверджує згоду землекористувача, засвідчується нотаріально.

Подробиці теми розповів народний депутат 7-го скликання, старший науковий співробітник Аграрного інституту економіки Ігор Сабій в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«У цьому законопроекті, як завжди, до позитивних моментів додали ложку дьогтю. Ну на жаль у нас в Україні склалася така практика. На сьогодні ще ніхто не бачив остаточної редакції цього закону. Ми знаємо, що між першим і другим читанням в цей закон було внесено понад 3 тисячі поправок і наразі остаточної картини з приводу того, що там змінили та поліпшили – немає», – вважає фахівець.

Також він розповів про плюси даного законопроекту, адже за фактом громади мають право розпоряджатися ділянками, які перебувають поза населених пунктів.

«В цілому можна сказати, що цей законопроект дійсно був нам потрібен, адже ми поступово стаємо на шлях дерегуляції. Тобто, громади дійсно мають право користуватися не тільки тими землями, які знаходяться в межах тих чи інших населених пунктів, а й поза цих територій. У цьому полягає позитивний момент. Раніше та передача земель, яка у нас відбувалася, по суті не давала реальної можливості громадам отримати якісь надходження до бюджету, оскільки ці землі, були в когось в оренді. Тобто проблема була в тому, що з моменту декларації про те, що землі передаються і до моменту самої передачі, вони якимось чином роздавали по 2 гектари. І в результаті вже просто нічого було передавати», – вказує експерт.

Також він назвав основну мету даного законопроекту.

«В першу чергу законом визначається, що всі землі, які перебували у державній власності, тепер переходять у комунальну власність з моменту публікації цього закону. Винятком будуть лише землі оборони та природознавчого, лісового і водного фондів та ті ділянки, які знаходяться в експлуатації державних підприємств. Решта землі перейдуть у власності громад, які повинні підготувати відповідні проекти та включити ці землі в перелік своїх територіальних громад. Також в законі враховується привілейоване право на купівлю земельної ділянки. Цей законопроект власне визначає це право і наші партнери в особі США і ЄС дуже вітають такі зміни», – резюмував фахівець.

Раніше в Кабінеті міністрів України заявили, що після відкриття ринку землі середньорічний оборот земель збільшиться до 1,5 млн га. Про це свідчать дані проспекту емісії єврооблігацій.

Відзначимо, що вже 1 липня поточного року на території держави відбудеться часткове скасовування мораторію на продаж землі. З цього моменту українці зможуть купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га землі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу