«Загальносвітова тенденція подорожчання продовольства зачіпає і Україну» – експерт

Поділитися:

На початку лютого ф’ючерси пшениці на світових ринках зросли після закриття коротких позицій та технічного відскоку після дводенного зниження. За підсумками торгового дня березневі котирування м’якої озимої пшениці CBOT в Чикаго піднялися до $280,44 за тонну, ф’ючерси твердої пшениці озимої KCBT в Канзас-Сіті — до $288,71 за тонну, березневі ф’ючерси твердої ярої пшениці M3Х4 .

Ф’ючерси кукурудзи виросли після падіння у четвер, оскільки ринок зважував перспективи врожаю у Південній Америці. Спека та посуха негативно позначилися на стані посівів кукурудзи та сої в Аргентині, Парагваї та на півдні Бразилії. Зернова біржа Буенос-Айреса знизила прогноз на 2021/22 сезон в Аргентині врожаю сої на 2 млн. тонн до 42 млн. тонн у четвер. Експерти знижують свої прогнози врожаю кукурудзи та сої в Південній Америці через несприятливі погодні умови, включаючи посуху, періоди сильної спеки та дощів.

У п’ятницю ф’ючерси сої у США зростали, наближаючись до восьмимісячного піку, оскільки ринок продовжує орієнтуватися на погоду та загрози для посівів у країнах-експортерах Південної Америки. Зростання цін на сиру нафту і відновлення зростання цін на пальмову олію також підтримало ринки олійних культур.

Міністерство сільського господарства США в п’ятницю підтвердило продаж на експорт 295 тис. тонн сої зі США неназваним покупцям, що є останнім з низки оголошень про продаж на тижні, що завершився.

Марія Колесник, заступник директора «ПроАгрогруп», виступила в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, зазначивши, що «Загальносвітова тенденція подорожчання продовольства торкається України». Експерт із жалем повідомила, що заспокоїти українців поки що немає чим.

«На здешевлення чекати не варто. І це стосується не лише України, це загальносвітова тенденція. Фактично з початку маркетингового року, незважаючи на рекорди врожайності в Україні, я хочу наголосити, попри врожайність зерна у всьому світі, і зокрема рекордного обсягу виробництва пшениці, збільшення експертної вартості саме пшениці становило приблизно 100 доларів на тонні зерна. Тобто з початку маркетингового року пшениця подорожчала на 100 доларів, і на сьогодні це не межа. Це говорить про те, що інфляційні процеси зберігатимуться й надалі, і це стосуватиметься не лише зернового ринку».

Марія Колесник пояснює парадокс (рекордний урожай та підвищення цін на зерно) тим, що у світі насамперед вкрай подорожчали всі енергоносії:

«З одного боку – це зростання цін нафти, потім божевільний сплеск цін на газовому ринку, що за собою потягнуло підвищення вартості мінеральних добрив. З іншого боку, були інфляційні чинники. Досить значні обсяги грошей надходили на ринок протягом останніх двох років для підтримки економіки в період пандемії коронавірусу, також негативний вплив від ковіда було через обмеження надходження робочої сили».

Тим часом, нагадаємо, що Китай став найбільшим експортером українського зерна. Держава наростила імпорт українського зерна вп’ятеро. У грошовому вимірі – до 2552 мільйонів доларів.

Також ми писали про те, що за останні п’ять місяців Україна експортувала за кордон 11 млн. тонн продовольчої пшениці та 5,6 млн. тонн фуражної.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу