«За скоєні фінансові злочини має бути покарання по закону» – експерт

Поділитися:

Журналісти-розслідувачі по всьому світу почали публікувати матеріали на основі витоку даних FinCEN про підозрілі операції на 2 трильйони доларів. Серед фігурантів – українські олігархи та колишній президент України.

20 вересня видання BuzzFeed (США) та Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднили результати розслідування – FinCEN Files.

Розслідування зроблене на основі витоку даних про фінансові махінації, відмивання грошей, фінансування наркоторгівлі та корупцію за участю провідних банків світу.

85% звітів, які потрапили до витоку FinCEN Files, подавали великі міжнародні банки – JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank та Bank of New York Mellon. Інформація у цих звітах стосувалася переважно операцій менших банків із своїми кореспондентськими рахунками.

В опублікованому витоку даних є інформація про 489 транзакцій з українськими рахунками на загальну суму близько 500 млн дол.

Ці операції через великі кореспондентські банки проводили Приватбанк, коли він належав Ігорю Коломойському, ПУМБ Ріната Ахметова, “Надра банк” Дмитра Фірташа та інші.

Так, у витоку є інформація про переказ 78,1 тис дол, які підконтрольна Фірташу компанія Bothli Trade AG надіслала на рахунки Періясамі Сандералінгама.

Останній допоміг олігарху підкупити індійських чиновників, аби вони надали дозвіл на видобуток титану. Саме стосовно цієї справи США почали переслідувати Фірташа та намагаються екстрадувати його з Австрії.
Загалом з 2003 року по 2017 рік американські банки подали 38 звітів про 756 транзакцій Фірташа на загальну суму 2,37 млрд дол.

У 2017 році американський банк JPMorgan повідомив FinCEN, що протягом 2010-2015 років проводив підозрілі операції, пов’язані з Андрієм Клюєвим.

Серед них – перекази 230 млн дол колишньому політичному раднику “Партії регіонів” Полу Манафорту. Частину цих переказів фіктивні компанії Клюєва та Манафорта замаскували під купівлю комп’ютерів.
Коломойський теж згадується у витоку даних. Зокрема, Bank of New York Mellon у серпні 2017 року повідомив FinCEN, що з 2012 року по 2017 рік проводив підозрілі операції на загальну суму 263 млн дол, у яких брали участь компанії українського олігарха. Найбільшу частину коштів, 202 млн дол, переказала зареєстрована в Сінгапурі компанія Louis Dreyfus Commodities Asia.

Кошти пішли на рахунки компанії Claresholm Marketing Ltd, відкриті в кіпрській “дочці” Приватбанку. Зареєстровану на Британських Вірґінських островах Claresholm Marketing Ltd розслідувачі називають центральною компанією у схемах Коломойського з відмивання коштів.
У витоку є дані і про фінансові операції Ріната Ахметова, Петра Порошенка та Сергія Курченка. Деталі щодо них журналісти опублікують згодом.

Спеціально для Першого ділового телеканалу у ситуації розбирався Президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

“Я схиляюсь до тої думки, що подібній інформації все ж таки можна довіряти, адже звучать назви дуже відомих установ, які мають, в тому числі дотичність до державних структур. Тут стає інше питання: яким чином ці матеріали потрапили до журналістів? І які будуть наслідки?

На сьогодні я можу сказати, що після публікації таких даних, де фігурують найбільші світові банки, то їхні акції різко почали падати. В принципі, ринок на це реагує. Реакція тепер буде стояти за органами розслідування та правосуддя” – говорить експерт.

Щодо реакції українських правоохоронців на опубліковану інформацію, Андрій Дубас з упевненістю заявляє, що Україна може на це розраховувати і всі передумови для затримань і арештів фігурантів виявлених справ є.

“Але тут скоріше питання політичної волі. Це стосується того, чи готові представники правоохоронних органів на якісь дії проти зазначених осіб.  В Україні діє українська юрисдикція.

Я продивився всі 489 транзакцій і список банків, які їх проводили. З гордістю можу сказати, що жодного українського банку який входить в Асоціацію тут немає.

Ідеальної системи боротьби з “відмиванням коштів” немає, якісь банки працюють над цим питанням більше, а якісь – менше. Ми, напевно, часто будемо зустрічати такі історії, просто з новими інструментами та підходами” – пояснює фахівець.

Андрій Дубас заявляє, що матеріали, якими на разі користуються розслідувачі – це якраз ті звіти від банки, які надавалися для Міністерства фінансів США. Це не просто журналістські розслідування, а офіційна інформація.

“В Україні діють подібні системи: система фінансового моніторингу, система Нацбанку. На сьогодні наша країна не пасе задніх у боротьбі з “відмиванням грошей”. Тут потрібно не тільки виявляти помилки, а й нести відповідальність” – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу