«За ситуацію з «Мотор Січ» керівників СБУ можна звільнити» – полковник СБУ

Поділитися:

1 січня в Запоріжжі мали відбутися позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Раніше Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зафіксувала порушення законодавства з боку деяких акціонерів “Мотор Січ” через організацію зборів в акціонерному товаристві.

СБУ проводила слідчі дії в Запоріжжі, де мало відбутися загальні збори АТ “Мотор Січ”, і фіксувала можливі протиправні дії, пов’язані з встановленням контролю над підприємством.

“Служба безпеки України проводить санкціоновані судом слідчо-оперативні дії в Запоріжжі за адресою оголошення ТОВ” МС-4 “загальних зборів акціонерів. Правоохоронці фіксують можливі протиправні дії представників компаній “DCH” і “Skyrizon Aircraft Holdings Limited”, пов’язані з встановленням контролю над акціонерним товариством “Мотор Січ”. В рамках розпочатого кримінального провадження, Служба документує факти підготовки до знищення виробничих потужностей акціонерного товариства, що має важливе оборонне і народногосподарське значення”, – зазначили в СБУ.

Подробиці теми розповів полковник СБУ у відставці Олег Старіков в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Коли я служив і мене вчили, і потім, коли я вже став керівником – я вже вчив своїх підлеглих, що основне завдання служби полягає у виявленні та попередженні передумов порушення законодавства України або національної безпеки держави. У цій ситуації ми бачимо, що СБУ била по хвостам. Взагалі, якби таке сталося під моїм керівництвом, то мене б уже звільнили. Це я кажу до того, що дійсно підприємство унікальне. Всього таких підприємств у світі у нас 3 або 4. Тобто – це високотехнологічний продукт, який використовується у військовій і цивільній техніці. Зокрема, ми знаємо, що «Мотор Січ» випускає двигуни ракет. Тому в підприємстві є зацікавленість з боку сильних світу цього – КНР, Росії та Сполучених Штатів Америки», – сказав експерт.

Він сказав, що в цьому питанні потрібно менше говорити про політичну складову.

«СБУ – це спеціальна служба з правоохоронними функціями, але це не правоохоронні орган, як ті ж МВС, Генеральна прокуратура, ДБР або НАБУ. Так ось, в цьому контексті орган повинен зробити все, щоб виключити загрози національній безпеці України. Якщо СБУ на ранній стадії процесу допустила цього китайського інвестора, який хотів вкласти в компанію 3,5 млрд доларів інвестицій, то швидше за все державу таки зобов’яжуть виконати всі свої інвестиційні зобов’язання щодо Китаю через суд. Або ж нам доведеться піти на інші геополітичні поступки США. Наразі ми вибрали друге. І в результаті ми отримаємо не зовсім позитивний результат, адже США навряд чи будуть інвестувати в цю справу і китайці вже теж не будуть інвестувати в компанію. За підсумком – підприємство саме по собі ліквідується», – вважає фахівець.

Він вказав на те, що об’єктивно внутрішнього державного замовлення для розвитку компанії недостатньо.

«Якби ми замовляли хоча б 50 або 100 двигунів на рік – тоді так, можна було б на це розраховувати. Але ж у нас таких замовлень немає і не буде», – сказав він.

Іншими словами, Старіков розкритикував поточну політику влади стосовно підприємства.

«Можна зробити висновок про те, що якщо і далі уряд України та Офіс президента будуть проводити таку внутрішню і зовнішню політику, ми це унікальне підприємство втратимо назавжди», – озвучив свій прогноз колишній полковник СБУ.

Нагадаємо, що не так давно китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation заявила Україні про можливі інвестиційні арбітражі через дії органів України, які унеможливлюють здійснення нею контролю над АТ «Мотор Січ”.

Компанія заявляє, що цим Україна порушує свої міжнародні зобов’язання щодо двосторонньої українсько-китайської угоди.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу