«За січень-лютий в Україні можуть закритися до 10% ФОП через обов’язковий РРО» — експерт

Поділитися:

Депутати Верховної Ради заявили, що Податкова служба не до кінця січня штрафуватиме фізосіб-підприємців 2-4 групи, які не зареєструють РРО.

«Будь-які порушення ФОП, пов’язані з непрацюючим РРО у цей період, не будуть жодним чином переслідуватись штрафами… У нас є домовленість із Податковою, що до кінця січня за будь-якого розкладу, жодних штрафів за це не буде», — повідомили у Комітеті з питань фінансів , податкової та митної політики.

За словами влади, єдиний штраф, встановлений для програмного РРО, — це штраф за невидачу чека.

Депутати заявили, що Податкова служба наразі не перевіряє ФОП.

З 1 січня 2022 року запровадили обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для фізичних осіб — підприємців, які є платниками єдиного податку другої — четвертої груп та обсяг доходів яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для першої групи платників єдиного податку, крім здійснюють діяльність у сферах із суттєвими ризиками ухилення від оподаткування.

Подробиці теми розповів президент громадської організації «‎Асоціація приватних роботодавців»‎ Олександр Чумак в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«‎Запропонований механізм він взагалі не попереджає зловживання спрощеною системою оподаткування мережами, які її застосовують, а саме мікробізнес, що призводить до ситуації, коли він вимушений закриватися, тому що будь-яка зміна ситуації в законодавстві для них достатньо болюча. Тому ми будемо очікувати зараз закриття частини ФОПів, або перехід їх у першу групу, яка дозволяє працювати без РРО», — пояснив експерт.

За словами президента громадської організації, за період із січня по лютий 2022 року кількість ФОП може зменшитись на 10%. У грудні статистика закриття та відкриття ФОП зрівнялись, каже експерт.

«Якщо подивитися статистику відкриття та закриття ФОПів, то за грудень місяць вона майже вийшла в нуль. Тобто кількість відкритих ФОПів дорівнює приблизно кількості закритих. Я думаю, що в січні-лютому будуть відбуватися закриття. Це може статись з приблизно 10% тих ФОПів, які зараз працюють», — прогнозує експерт.

Нагадаємо, в Україні за останній рік зросла динаміка реєстрації нових приватних підприємців (ФОП). Згідно з даними Youcontrol, кількість нових ФОП зросла на понад 8%. Так, якщо торік українці відкрили 247, тисячі нових ФОП, то цьогоріч їх вже створено 268,8 тисячі.

Глава Ради Національного банку повідомив, що у листопаді поточного року кредитування збільшилося на 4,8%. За його словами зростання спостерігалось як у гривні, так і в іноземній валюті.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу