«За підсумками 2020 року обсяги реалізації бізнесу виросли» – заступник голови Державної податкової служби України

Поділитися:

Державна податкова служба в січні-лютому забезпечила надходження до бюджету в розмірі 71 млрд грн, що на 11,5 млрд грн більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляє пресслужба ДПС.

“Податкова служба продовжує курс на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції та виконання індикативних показників без застосування адміністративних заходів впливу. Надходження до бюджету перевищують не тільки певні індикативи, але і в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Січень – лютий 2021 року: індикатив – 66, 4 млрд грн, факт – 71,0 млрд грн, перевиконання: +4,6 млрд грн, минулого року: +1,15 млрд грн, або + 19,4%“, – говориться в повідомленні.

У ДПС зазначають, що відшкодування ПДВ в січні – лютому склало 25,5 млрд грн.

Також за даними Мінфіну в 2020 році надходження по платежах, виконання яких контролює Державна податкова служба, склали 507,5 млрд грн, або 110,7%, що на 49,2 млрд грн більше річного розкладу.

Що дозволило досягти таких результатів? Подробиці теми розповів заступник голови Державної податкової служби України Євген Олейніков в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Це результат роботи не тільки однієї Державної податкової служби, а цілої системи державного управління, яка змогла збалансувати ті ж обмежувальні заходи, наскільки це було можливо в умовах карантину, і надати в міру своїх можливостей відповідну підтримку українському бізнесу», – сказав чиновник.

Також він прокоментував вплив і наслідки на економіку з боку тіньового бізнесу, діяльність якого, за різними оцінками, сягає до 50-60% на ринку України.

«За оцінкою Міністерства економічного розвитку і торгівлі, наразі тіньовий бізнес займає 30% нашого ринку. При цьому за підсумками року його вплив скоротилося в кращому випадку на 2-3%. Але як виявилося, навіть такого показника державі було досить для того, щоб збільшити надходження ПДВ в український бюджет. У порівнянні з 2019 роком, який був без коронавірусу і локдаунів для нашого бізнесу, країна отримала 88 млрд надходжень. І це при тому, що країна не встигла до кінця виконати свої зобов’язання зі збору ПДВ. Приблизно 3-4 млрд перейшли нам на 2020 рік. Уже в 2020 році, з пандемією та економічними обмеженнями, надходження ПДВ до загального фонду склали 117 млрд гривень. Тобто у нас не просто повністю закрита заявка по відшкодуванню ПДВ, але також держава повернула податків більше, ніж бізнес заявив і розрахувалося за всіма своїми зобов’язаннями», – сказав він.

Також фахівець прокоментував скарги бізнесу на великі затримки з відшкодуванням ПДВ.

«Все можна подивитися в деклараціях. Все, що заявив бізнес, ми повернули. У мене виходить ще й плюс 2-3 млрд гривень до вище заявленого. Як виникають питання з затримкою? Окремі кейси та окремі проблеми з цим я допускаю. Але тут потрібно окремо розглядати кожен випадок. До речі нині ми якраз перевіряємо одне з регіональних підрозділів з приводу платника податків, який заявив про відшкодування 175 млн гривень. Зокрема, платник заявляє, що він купив тютюнових виробів на мільярд гривень. Він їх не продав і тепер хоче отримати відшкодування. Зараз податкова служба намагається це з’ясувати. І ось ми вже місяць сподіваємося, що цей платник зможе нам продемонструвати ці товарні залишки скажімо так в натурі, але він від цього всіляко ухиляється. Але я впевнений, що якщо хтось запитає у цього платника про ситуацію, то він також заявить про великі затримки з відшкодуванням ПДВ. На жаль спроби вкрасти гроші з бюджету шляхом незаконного відшкодування податків – існують. Тобто у нас зараз є багато таких випадків, які потрібно перевірити й на це зазвичай передбачено 60 днів», – сказав фахівець.

Він нагадав, що податковий кредит в Україні формується або шляхом сплати грошових коштів, або за рахунок отримання товарів.

«Тут виникає закономірне питання, чи дійсно платник витратив ті гроші, які він зараз намагається відшкодувати через кошти державного бюджету. Тут можна багато про що дискутувати, але особисто я, орієнтуюся на макроекономічний показник, який показує, що за підсумками минулого року обсяги реалізації бізнесу зросли, в тому числі й щодо експорту. А при систематичній затримці відшкодувань, цього б у нас не було», – пояснив експерт.

Нагадаємо, що в п’ятницю, 25 березня, глава української держави Володимир Зеленський офіційно узаконив відразу два законопроекти, в яких прописані податкові стимули для проектів зі значними інвестиціями. Про це йдеться на офіційному сайті президента.

Зокрема, в першому законі мова йде про звільнення від оподаткування ввізним митом нового оснащення, і відповідних до нього деталей.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ