«За історію з «зеленими тарифами» заплатить споживач» – експерт

Поділитися:

На брифінгу в Міненергетики в.о. міністра Ольга Буславец заявила, що сподівається на якнайшвидше розблокування закону про реструктуризацію «зелених тарифів».

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що за всю історію з «зеленими» тарифами змушений буде заплатити споживач. Адже держава нікому нічого не платить – вона просто перерозподіляє гроші.

«За все платить кінцевий споживач: побутовий, промисловий або якийсь інший. Та й сам закон проблеми не вирішує – це визнали навіть народні депутати. Адже закон не дозволить погасити борги перед операторами поновлюваних джерел електроенергії в майже 20 млрд гривень до кінця 2021 року. І, як видно, ті самообмежувальні заходи, і заходи, які на сьогодні на себе взяли оператори ВДЕ в вигляді зниження зеленого тарифу, зміни термінів дії зеленого тарифу та інших заходів, не дозволять стабілізувати ситуацію в цілому. І навіть якщо закон вступить в силу, а я в цьому впевнений, він хоча б якимось чином зніме напругу між учасниками ринку, профільним міністерством, державою, і що важливо, між банками та інвесторами, точніше тими, хто вклав гроші в «зелену» енергетику. Гострота буде знята, але проблеми не вирішить », – вважає Марунич.

За його словами, швидше за все операторам ВДЕ доведеться йти на якісь додаткові самообмежувальні заходи.

«Виробникам платять зараз 5% від обсягу виробництва і для них це дуже важливий елемент. А несплата тих 5% відсотків дозволяє в будь-якому суді, як в українському, так і в арбітражному, довести свою правоту. Але це все одно не означає, що їм заплатять гроші. Така жахлива реальність і я не зовсім розумію, що тепер держава буде з цим робити. Єдиний варіант – це більш глибокий компроміс. А учасники ринку тепер не хочуть йти на компроміси. Навіть в рамках поточного меморандуму не хотіли. Тільки дві асоціації, які об’єднують операторів ВДЕ, підтримали меморандум, який був потім втілений в законі. Одна асоціація відмовилася підтримувати і наполягала на особливих умовах. Тому ситуація складна і напружена. І навіть якщо цей закон вступить в силу, то швидше за все, його все одно доведеться переглядати і передомовлятися знову – тільки так! », – констатує експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ