«За допомогою дешевих кредитів держава бореться з монополізацією ринку» – експерт

Поділитися:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про стан економіки України. За його словами, економічна сфера держави починає відновлюватися після коронакризи.

Уже в перші чотири місяці цього року було зафіксовано позитивні тренди. Крім того, політик вважає, що в цьому році ми повинні закласти надійний фундамент, щоб українська економіка зростала випереджаючими темпами у подальшому.

Денис Шмигаль переконаний, що про відновлення економіки свідчать наступні фактори:

  • прискорення зростання промисловості у квітні до 13% (порівняно з аналогічним періодом у 2020 році);
  • зростання роздрібної торгівлі на 14% за перші чотири місяці 2021 (порівняно з аналогічним періодом у 2020 році);
  • збільшення середньої номінальної зарплати українців;
  • зростання експорту української продукції майже на 20% за перші 4 місяці цього року.

Цю тему обговорили в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з економічним експертом Юрієм Шоломицьким. Зокрема, розповів, чи обгрунтована в Україні система оподаткування.

“Я за те, щоб була якась прогресивна шкала, і можливо, ті, хто заробляють більше – відповідно повинна пропорційно збільшуватись ставка. Якщо ми кажемо, що у нас саме – компанії, виробничий потенціал – він ще на такому початковому етапі порівняно з розвиненими країнами. Тому для великих компаній також має залишатися якийсь ресурс, який могли б далі вкладати в свій розвиток, тому на цьому етапі я б не казав би, що давайте ми їх будемо притискати. Якщо ми говоримо про якісь політичні преференції: вони отримують кращу землю, кращі надра, то це трішки інше, що ми кажемо, що вони платять однакову суму податків. Прогресивна шкала може грати іншу роль, але вона більше підходить для розвинених країн, де вже накопичений запас спадку, капіталу – і тоді дійсно його можна обкладати, щоб не давати цим компаніям домінувати на ринку, над іншими гравцями. У нас це може стосуватися ринку металів. А на сільському господарстві у нас є простір для малих і середніх. Тут більше залежить від них самих, і від фінансової підтримки, які може надати держава через якісь пільгові кредити. На зразок програми “5-7-9%”. Є якісь інші інструменти, окрім того, щоб ставити податки. Зашкодити іншим, першим, але невідомо – чи отримають ці, малі (малий бізнес), кошти, перерозподілені таким чином”, – зазначив експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ