З початку року девальвація гривні склала вже 20%

Поділитися:

Після закінчення останніх трьох місяців (третього кварталу) поточного року офіційний обмінний курс гривні до долара, якщо порівнювати з закінченням попередніх трьох місяців (другий квартал) став нижчим на 6 відсотків.

Про це в п’ятницю, 30 жовтня, повідомляється в Інфляційному звіті Нацбанку України.

А з самого початку 2020 року девальвація гривні досягла майже двадцяти відсотків.

Як видно зі звіту регулятора, протягом останніх трьох місяців курс гривні до долара ослаб, в той час, як більшість валют основних торговельних партнерів України зміцнилася. Це призвело до знецінення і номінального ефективного валютного курсу, і реального ефективного курсу.

У звіті регулятора сказано наступне:

«Визначальним фактором, який спричинив девальвацію гривні в третьому кварталі 2020 року, було погіршення кон’юнктури на валютному ринку, зумовлене зростанням попиту на іноземну валюту на тлі погіршення очікувань. Найбільшими чистими покупцями іноземної валюти в цей період були імпортери побутових товарів та автотрейдери, нерезиденти на ринку облігацій внутрішньої держпозики та прямі іноземні інвестори з метою репатріації дивідендів. Також зросли операції з купівлі іноземної валюти на умовах форвард».

Нагадаємо, експерти розрахували курс гривні після виборів.

Також раніше ми інформували про те, що Міжнародний валютний фонд в матеріалах до жовтневого огляду відомства «Перспективи світової економіки» назвав реальний курс гривні до долара.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу