З Нового року змінюються правила продажу та купівлі квартир

Поділитися:

Насамперед нові правила стосуватимуться оподаткування угод від продажу нерухомості. Очікується, що оновлення змін до Податкового кодексу України набудуть чинності вже з 1 січня 2022 року.

До січня 2022 року є єдині правила оподаткування. Нагадаємо, що наразі не виплачують прибутковий податок ті особи, хто продав протягом року вперше житловий об’єкт. Покупець та продавець повинні виплатити лише по 1% (від зазначеної у договорі між учасниками угоди суми) від суми угоди до Пенсійного фонду та державного мита.

Потім, продавши другий і більше об’єкти житлової нерухомості, продавець вже зобов’язується виплачувати ПДФО (податок на доходи фізичних осіб, Прибутковий податок) у розмірі 5%, а також за ним залишаються зобов’язання щодо виплати по 1% до Пенсійного фонду та державного мита.

5% від суми угоди зобов’язані сплатити і ті, хто продає житло, придбане ним менше трьох років тому, крім випадків, пов’язаних із отриманням нерухомості у спадок.

Угоди з купівлі-продажу комерційної нерухомості також обкладаються податком у розмірі 5%, у тому числі й у перший рік.

Як зміниться система оподаткування у 2022 році?

Згідно з новими правилами, після продажу третього та наступних об’єктів житлової нерухомості продавець зобов’язаний буде виплачувати протягом одного року розмір податку вже не 5, а 18%.

У цей час залишається незмінним правило несплати податку після першого продажу, і 5% сплати від другого продажу. За ставкою 18% виплачують і продавці комерційної нерухомості з першої угоди, у перший рік.

Важливо, що податки виплачують із суми отриманого прибутку продавцем. Іншими словами, 18% будуть вираховувати з різниці від продажу нерухомості та тієї суми, за яку купувалась ця нерухомість.

Раніше ми писали, що влітку 2022 року в Україні зміниться сума податку на квартири. У середньому українцям доведеться платити на 21% більше, ніж у 2021 році.

Також ми повідомляли про майбутні непрямі методи податкового контролю, які запрацюють з січня 2022 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу