«З 2018 року українських моряків позбавили права самостійно отримати будь-який морський документ» – експерт

Поділитися:

Під посольством США кілька днів тому пройшов мітинг проти корупції у реєстрації дозволів на роботу для моряків. Всеукраїнська організація моряків заявляє про повернення корупційних схем при видачі дозволів у кабінеті моряка.

«Цей кабінет пов’язаний із цією бандою. Ми маємо безліч доказів, які ми надавали Міністерству інфраструктури. Ми зустрічалися у червні з міністром. Ми мали надію на міністра Кубракова.  Він демонстрував волю перші три місяці. На жаль, все це закінчилося з арештом Саакашвілі у жовтні. Багато хто каже, що він піарився на питанні дозволів для моряків, але ми маємо визнати: Саакашвілі був єдиний, хто простягав питання моряків, хто намагався надавати нам усіляку піар-підтримку. Як тільки він був заарештований на початку жовтня, наприкінці жовтня вже нашими каналами (багато моряків знають ці рішення) почалися чутки. Тобто схема запускається, все запускається так, як було в липні», – заявили під час мітингу організатори акції. Організатори акції стверджують, що вже були у всіх державних органах, включаючи Мінінфраструктуру та Адміністрацію Президента, але корупція продовжується.

В Україні діє схема підтвердження дипломів моряків: раз на 5 років їм потрібно складати іспит. Приймає його інспекція з підготовки та дипломування моряків Міністерства інфраструктури. Інспекція різко ускладнює іспити і створює штучні затримки отримання будь-якого документа. З’явилися агенти, які можуть дуже швидко і гарантовано допомогти скласти іспит без жодних проблем – приблизно за одну-дві місячні зарплати моряка, залежно від посади. Тобто, від трьох до десяти тисяч доларів. У червні 2021 року парламент проголосував за новий законопроект. 24 липня президент Володимир Зеленський підписав закон Про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавання України щодо вимог кваліфікації членів екіпажу.

Цей закон скасував обов’язкову періодичну атестацію моряків. Одразу після ухвалення закону 3 серпня 2021 року СБУ на прес-конференції за участю Саакашвілі заявила про повну ліквідацію цієї корупційної схеми у Мінінфраструктурі. «Фактично державний реєстр був у володінні сторонніх приватних осіб. Це дозволяло зловмисникам незаконно оформляти дозвільні документи для моряків та отримувати до $150 млн неправомірної вигоди щороку», – заявили тоді у СБУ.

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з Крістіною Король, керівником Українського об’єднання моряків.

«З 2018 року моряків позбавили права вибору самостійно отримати будь-який морський документ. Кожні п’ять років, згідно з Міжнародною конвенцією, моряки повинні оновлювати свої документи. На цій системі збудували багатомільйонну корупційну схему. З 2020 року, коли впровадили кабінет моряка та цю систему диджиталізували – ми розпочали активну боротьбу проти незаконного кабінету моряка. І після того, як Служба безпеки розкрила та довела той факт, що реєстр морських документів України, тобто база даних 200 тисяч моряків знаходилася в приватних руках – 4 місяці система не працювала – ми сподівалися на те, що нове керівництво інфраструктури, нове керівництво Морської адміністрації та інспекції з підготовки моряків через цей час представлять якісний, захищений продукт. На сьогодні, на жаль, повернули той кабінет моряка, ті всі програмні забезпечення, які існували, коли вся база морських документів знаходилася в приватних руках і у нас є всі підстави вважати, що є доступ у третіх осіб, які є бенефіціарами цієї схеми» – розповіла експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу