З 1 жовтня Нацбанк скасовує в обороті 25-копійчану монету

Поділитися:

У Нацбанку України повідомили про те, що вже з 1 жовтня поточного року 25-копійчані монети перестануть бути платіжним засобом. Це робиться з метою оптимізувати готівковий обіг грошей в країні. Йдеться про монети, які введені до 2003 року.

У НБУ вважають, що вилучення монет номіналом 25 копійок призведе до зручності покупців і зробить розрахунки більш комфортними для обох сторін. Також в держрегулятор твердо впевнений в тому, що вилучення монет жодним чином не позначиться на інфляції, оскільки буде застосовуватися механізм округлення сум.

На додаток в повідомленні йшлося про те, що банкноти, випущені до 2003 року, практично не беруть участь в оберті паперових купюр станом на вересень 2020 року. Зараз, згідно з підрахунками, їх залишилося не більше 1,8% від усієї кількості аналогічних за номіналом банкнот, громадяни ними не розраховуються, а банківські установи їх не інкасують.

Таким чином, в НБУ впевнені в позитивному ефекті при вилученні з ужитку відслужили своє банкнот і монет та не бачать ніяких негативних сторін цього процесу.

Раніше повідомлялося про те, що Нацбанк України за серпень купив на міжбанку 500 тис. доларів.

Також ми писали й про те, що за останніми даними активи НБУ перевищили 1 трлн гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу