Юристи пояснили, як будуть з карток списувати борги

Поділитися:

Українцям пояснили, що в країні запрацювало не автоматичне списання боргів з банківських рахунків, а автоматизована система арешту.

Так за словами юристів, раніше цей процес був забюрократизований, головно, через письмову форму звернень виконавців до банків. Тепер електронна система дозволяє банку, який отримав звернення, упродовж години сповістити про стан балансу на рахунку боржника. Після чого виконавець видасть розпорядження і сума боргу буде заблокована. До речі, у неї може входити оплата виконавчого збору (послуги виконавця). Їх сплата покладається на боржника, адже він це не виконав добровільно.

Фахівці зазначають, що відтак – те, на що йшли тижні – тепер можна зробити за день.

Вони додають, що арешт та списання боргів може здійснюватися виключно на основі виконавчих документів, передусім це – судові рішення. Борг, термін несплати та обсяг – може бути будь-який. Це можуть бути аліментні зобов’язання, зобов’язання щодо ЖКГ, несплата відсотків за кредитами, несплата штрафів за перевищення швидкості. Якогось вичерпного переліку немає, додають експерти, йдеться загалом про саме поняття боргу.

Водночас, юристи називають і плюси нововведення. Мовляв, раніше незалежно від суми заборгованості блокували весь рахунок, тепер – лише суму боргу.

Також розширили перелік банківських рахунків, які можуть блокувати – так звані соціальні рахунки, на які надходять кошти соцдопомоги та пенсії.

Наразі до системи автоматизованого арешту підключено сім банківських установ.

Тож, як запевняють експерти, система не передбачає автоматизованого списання коштів, як про це писали ЗМІ. До того ж, автоматизацію арешту називають умовно, адже людський фактор всеодно є. Все залежить від активності виконавця – як вчасно буде складено постанову про арешт, коли буде направлено до банку і як швидко там відреагують. Мовляв, на практиці це не стається день у день.

Раніше ми писали, що 400 тисячам боржників за комуналку заарештували рахунки без суду.

Нагадаємо, що Держвиконавці отримають доступ до номерів банківських рахунків всіх боржників.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу