«Європейські системні оператори не несуть таких зобов’язань, як несе наше «Укренерго» – експерт

Поділитися:

На сайті ПрАТ “НЕК “Укренерго”оприлюднено проект структури тарифу на передачу електроенергії для компанії на 2021 рік, який передбачає його підвищення з 1 серпня на 61,62 грн/МВт-год (на 21%) – до 355,55 грн/МВт -год.

Як повідомило “Укренерго”, відкрите обговорення проекту тарифу відбудеться 14 травня. До 13 травня компанія приймає обґрунтовані пропозиції і зауваження до проекту. Згідно з документом, НЕК обґрунтовує необхідність підвищення тарифу збільшенням витрат на сировину і допоміжні матеріали на 20 209 тис. грн, електроенергію для господарських потреб – 19 422 тис. грн, інші операційні витрати – 54 691 тис. грн.

До складу інших зростаючих у вартості операційних витрат, зокрема, включені: сторожова і воєнізована охорона – на 17 082 тис. грн, плата за землю – 13 497 тис. грн, інформаційно-обчислювальні послуги – 7 116 тис. грн, орендні виплати – 6 579 тис. грн, внески на регулювання – 4 191 тис. грн.

Крім того, в проект структури тарифу включені фінансові витрати за договором кредитної лінії від 30 грудня 2020 року, між НЕК “Укренерго” і АТ “Укрексімбанк”, які, за інформацією оператора системи передачі (ОСП), складуть “в 2021 році 401 791,7 тис. грн, в розрахунку на п’ять місяців – 964 300 тис. грн, плата за державні гарантії 230 тис. грн, в розрахунку на п’ять місяців – 552 тис. грн”. “Таким чином, фінансові витрати в структурі тарифу на 2021 рік збільшаться на загальну суму 964 852 тис. грн”, – сказано в проекті структури тарифу.

Цю тему обговорили в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з експертом програми «Енергетика» Аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Андріаном Прокіпом. Зокрема, прокоментував чи дійсно необхідне підвищення тарифів.

“Більше, ніж переконаний, що підвищення є обгрунтованим. Це я міркую, виходячи з того, як НКРЕКП погоджувала тариф “Укренерго” у попередні періоди і, виходячи із того, який фінансовий результат “Укренерго” за минулий рік. Це понад 20 мільярдів гривень збитку. “Укренерго” – це критично важлива компанія на ринку електроенергії, системний оператор, державна монополія, яка виконує функцію диспетчеризації, яка виконує функцію передачі електроенергії магістральними мережами, відповідає за комерційний облік, балансуючи ринок, і виконує зобов’язання по спецобов’язкам і по виплаті “зеленого тарифу”. Фактично, історія така, що тариф, який затверджений сьогодні – він прирікає “Укренерго” на збиток. Справа в тому, що за результатами минулого року, і за прогнозом на наступний рік “Укренерго” розробляло свої пропозиції по тарифу – вони включили у тариф всю суму виплати по “зеленому тарифу”. Тариф мав складати 500 гривень за мегават/годину. Звичайно, що НКРЕКП розуміє, що цей тариф відіб’ється на усіх споживачах – не хоче такого підвищення тарифу і урізала тариф до 293 грн за мегават/год. Це зумовлює невиплати по “зелених тарифах”, – зазначив він.

Також експерт прокоментував, чому кілька років тому фінансовий стан “Укренерго” був на значно кращому рівні, аніж зараз.

“Основна прична – це перекладання на “Укренерго” зобов’язань по фінансуванню виплати “зеленого тарифу” і недостатнй тариф “Укренерго, щоб покривати ці виплати”, – наголосив спеціаліст.

 

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ