ЄС виділить кредит для українських аграріїв

Поділитися:

50 мільйонів євро виділить Євросоюз Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Про це заявляють урядовці.

Кажуть, що тепер аграрії зможуть отримувати доступні кредити на купівлю земель та інвестування у власний бізнес. З нинішнього гранту фонд профінансує фермерів на 24 мільярди гривень.

Він надаватиме гарантії обсягом до 50% непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років. При цьому, основна умова – у власності аграріїв має бути не більше 500-от га землі, які спеціалізуються на виробництві сільськогосподарської продукції.

Фонд пропонуватиме портфельні гарантії, які банки використовуватимуть як частину основної застави. Ці гарантії надаватимуться лише за кредитами, наданими фінансовими установами, які уклали договір про співпрацю з Фондом та відповідають критеріям прийнятності, затвердженим Радою Фонду”.

Документ є критично важливим для розвитку сільського господарства – стверджують і в експертному середовищі. Попри те, що у парламенті чинилося чимало спротиву щодо ухвалення цього законопроекту.

“Якщо говорити по змісту законодавства – він відповідає чинному законодавству, регулюванню НБУ, земельної реформи, і підстав для скасувань нема. Хочу розвінчати міф стосовно того що фонд буде брати землю у заставу. Він жодної застави брати не буде”, – прокоментував перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

В уряді сподіваються, що завдяки кредитуванню збільшаться обсяги інвестицій в аграрний сектор економіки, підвищиться конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції та її якість. Як відомо, саме закон про гарантування кредитів фермерам був останнім – третім у пакеті земельної реформи.

Нагадаємо, що в Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що Україна візьме кредити на боротьбу з коронавірусною хворобою COVID-19.

Укладено відповідні договори про виділення 490 мільйонів доларів кредиту.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу