ЄС припинив закупівлю російського газу

Поділитися:

Відомо, що Росія постачала Європі в січні 2022 року газ виключно, згідно з контрактами, оскільки європейці перейшли на ЗПГ (зріджений природний газ), що поставляється зі США.

Більше того, Газпром продавав газ по 1400 доларів за 1 тисячу кубометрів, однак у результаті названа вартість значно перевищила нинішні європейські котирування. Ця ситуація і призвела до рішення Європи закуповувати у рекордних обсягах американський скраплений газ.

Фізичні поставки в Європу газу вкрай впали, залишившись на рівні 233 мільйонів кубометрів на добу, оскільки європейці більше не замовляють Газпрому газ.

У той же час російські ЗМІ повідомляють про дещо іншу причину зменшення постачання, не пов’язану з цінами. Пояснюється це тим, що січень був відносно теплим, тож попит на газ упав. Те, що зараз є у європейських сховищах (39 млрд куб.м/наповненість на 39%), на думку Газпрому, цілком може вистачити до кінця опалювального сезону. Але лише у тому випадку, якщо зима залишиться відносно теплою.

Нагадаємо, що США відправила Євросоюзу 20 танкерів із ЗПГ на тлі того, що Вашингтон та Європа шукають альтернативу російському газу, оскільки понад 40% палива в ЄС перебувають під контролем РФ.

Тим часом Газпром поступово нарощує обсяги транзиту газу через газотранспортну систему України.

Також ми повідомляли про те, що ЄС вимагає від «Газпрому» звіту про подальшу поведінку на ринку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу