ЄС нарощує імпорт газу морем

Поділитися:

Європейський Союз рекордно наростив імпорт скрапленого природного газу морем. У січні загальний об’єм надходження блакитного палива з імпортних LNG-терміналів поб’є рекорд, досягнувши 10 мільярдів кубічних метрів.

За інформацією Gas Infrastructure Europe, до цього такий високий показник фіксували у листопаді 2019-го (9,1 млрд кубів).

Станом на 18 січня рівень використання потужностей терміналів досяг рекордного показника 73% від максимально можливого. Того дня із LNG-терміналів до ГТС Європи надійшло 393 мільйони кубів газу, а вільний резерв потужності був на рівні 146 млн кубів.

Примітно, що у Франції, найбільшому споживачеві зрідженого газу у Європі, використання потужностей для регазифікації досягло 92%. У Нідерландах – 90%.

Спостерігаються вільні потужності терміналів на тих ринках, які використовують LNG для власних потреб і добре забезпечені трубопровідним паливом. Литва регазифікаційні потужності застосовує лише на 13%, Польща – на 21%, а Греція – на рівні 38%.

У S&P Global Platts пояснюють, що збільшенню постачання LNG сприяли більша вартість у Європі порівняно із країнами Азії, де ціни на LNG традиційно є вищими.

У результаті зниження рівня купівельної активності азіатських гравців спотовий індекс Platts JKM (Japan Korea Marker – що відображає спотову ринкову вартість вантажів, які поставляються в азіатський регіон) з середини грудня 2021-го виявився меншим за котирування на основному європейському хабі TTF. Ще вплинуло зниження тарифів на вантажоперевезення.

Експерти помітили появу у поведінці азіатських імпортерів мінливість попиту у відповідь на коливання спотової вартості.

Як результат – вільні вантажі LNG переорієнтувалися з Азії у Європу.

Також Сполучені Штати ведуть переговори з Катаром та іншими великими експортерами LNG щодо з альтернативи постачання газу у разі російської агресії проти України. Переговори США з Катаром очікуються цього місяця.

Нагадаємо, що російська компанія «Газпром» вирішила зупинити постачання «блакитного палива» до Польщі через українську територію, свідчать дані держкомпанії «Оператор ГТС України».

Також писали, що «газ за пільговими умовами – це майданчик для зловживань, його зможуть перепродавати», експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ