ЄС буде протидіяти Китаю

Поділитися:

Єврокомісія представила глобальний стратегічний план із розвитку інфраструктури. Впродовж наступних 6 років країнам, що розвиваються, виділять сумарно 300 млрд євро для того, щоб протидіяти впливу Китаю, повідомляють журналісти «‎Першого Ділового».

Проект «Глобальні ворота» допоможе бідним столицям втілити в життя наміри, якщо ті власним коштом не стягнуть. Експерти вважають, що фактично це означає виклик китайській ініціативі «Один пояс — один шлях».

«Країни, що розвиваються, не повинні мати сумнівів у нашій прозорості. Ми гарантуємо грамотне управління грошовими потоками, і не допустимо накопичення великого боргу. Місцеві громади матимуть великий зиск від додаткових інвестицій в інфраструктуру. Окрім державних установ, до проекту долучиться приватний сектор. Зауважу, що в Китаї такого бути не може», — заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За задумом Брюсселя, основні інвестиції підуть на цифрові проекти, транспорт, охорону здоров’я, клімат, енергію та освіту. Відзначимо, що відродження Великого шовкового шляху Китай ініціює з 2013 року, та вже здійснив низку глобальних інфраструктурних проектів. Євродепутати вважають, що у нову глобальну гру ЄС вступив надто пізно. Та це все ж краще, ніж залишатися осторонь.

«Одне лише обговорення «Глобальних воріт» вплинуло на Китай. І ті, хто уважно стежить за Пекіном, помітили, що Сі Цзіньпін раптом заговорив про якісні проекти. А ще наголосив на стійкості, і це теж уперше. Те, що Китай почав зважати бодай на два цих показника, уже свідчить про позитивні зрушення. Таку конкуренцію, яка породжує якісно нові зміни, я лише вітаю», — зазначив депутат від партії «зелених» Німеччини Рейнхард Бутікофер.

Жодної конкретики про проекти, в які інвестуватимуть капітали, Єврокомісія не надала. Деякі дотичні до Брюсселя джерела уточнили: може йтися про з’єднання країн і континентів підводними кабелями для швидкого обміну даними, а ще про будівництво сучасних транспортних артерій.

Раніше ми повідомляли, що китайський державний нафтовий гігант Sinopec оголосив про запуск найбільшого у світі проекту водню.

Також ми писали про те, що найвищий у світі підйомник для кораблів був запущений у китайській провінції Хубей. Ліфт заввишки 113 метрів може піднімати судна водотоннажністю до 3 тисяч тонн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу