«ВР хоче ввести компенсації підприємцям прифронтових районів за транспортування електроенергії» – нардеп

Поділитися:

Верховна Рада повертається до роботи після тривалих канікул. Один з законопроєктів, які народні депутати називають пріоритетним – про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку в Донецькій та Луганській областях.

Документ розробили на виконання Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року.

«Законопроєкт направлений на прискорене відновлення економіки регіону», – зазначила віцепрем’єр-міністр, міністр реінтеграції Ірина Верещук.

Депутатка наполягає на якнайшвидшому ухваленні відповідного закону.

На цю тему в студії телеканалу «Перший Діловий» говорили з к.е.н., народним депутатом України Русланом Горбенком.

«По-перше, я – автор цього законопроєкту 6403, який був поданий до Верховної Ради 3 грудня 2021 року… На сьогоднішній день це дуже потрібно зробити – ті умови, які допоможуть бізнесу не те, що розвиватися – залишитися хоч би конкурентоспроможними по відношенню до інших регіонів України. Я був з пані Іриною у грудні на Луганщині, ми теж мали зустріч з підприємцями…. Пані Ірина зустрічалася з підприємцями Донецької області в Торгово-промисловій палаті. Обговорювалося питання як швидше допомогти. І перше питання і на Луганщині, і на Донеччині – це питання компенсації за транспортування електроенергії, тому що найдорожче транспортування за електроенергію – це 1 грн 81 коп. (Луганська область), і на другому місці стоїть Донецька область. Тому для підприємців, які хочуть бути конкурентоспроможними, щоб їхня продукція мала теж рівні позиції на ринку України, дуже бажають, щоб ми таку пільгу ввели, таку компенсацію. В законопроєкті по території пріоритетного розвитку сказано про умови функціонування цієї території. Що стосується пільг, то пільги прописані у законопроєкті щодо змін до бюджетного, митного та податкового кодексів», – зауважив експерт.

Нардеп розповів, що в уряді розробили формулу, за якою розраховуватимуть компенсацію за транспортування електроенергії.

«Що стосується компенсації електроенергії, то це прописано в основному законопроєкті. І ця пільга, вона обговорювалася з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Ми розробили таку формулу, що буде братися середня вартість транспортування електроенергії по всій країні і та різниця, яка буде відрізняти цю вартість від тарифів у Луганській та Донецькій області – вона буде підприємцям, які є резидентами на території пріоритетного розвитку, компенсуватись», – зазначив Руслан Горбенко.

 

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ