«Вплив олігархів на економіку сьогодні деструктивний» – нардеп Ірина Верещук

Поділитися:

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) розробляє законопроект про статус олігарха в Україні, до якого увійдуть 13 таких осіб. Про це на форумі “Україна 30. Безпека країни” сказав секретар РНБО Олексій Данилов.

Прізвища цих олігархів Данилов не назвав.

За його словами, цей законопроект готується, РНБО приймає в цьому процесі активну роль. В РНБО підкреслили, що олігархи в Україні впливають як на економіку країни, так і на зовнішні процеси.

Подробиці самого законопроекту Данилов не розкрив.

Подробиці теми розповіла член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Нам потрібно з водою не виплеснути дитя. Даний законопроект – це щось нове для України. У нас немає ніяких напрацювань в цьому випадку, проте ініціатива президента, знайде своє відображення в РНБО. Наприклад, нещодавно відбулася зустріч, де пан Данилов трохи розповів про цей законопроекті. Тоді він сказав, що даний законопроект буде стосуватися 13 олігархів. Тобто він назвав конкретну цифру, але поки не назвав прізвищ», – зазначила політик.

Також вона заявила, що наразі вплив олігархів на внутрішню політику України дуже сильний, оскільки апріорі у них є більше можливостей, ніж у держави.

«Насправді ситуація дуже серйозна, тому що вплив олігархів, яке зараз присутній в країні, дійсно є дуже деструктивним для України. Тому звичайно, це є загрозою національній безпеці держави. Ми повинні знайти шлях і формат. Звичайно ж це має бути в законодавчому полі, щоб подолати цей негативний вплив. Ми розуміємо, що сьогодні фінансово-промислові групи, які володіють великим капіталом, як людським, так ресурсним, так і медійним – мають необмежене коло можливостей. При цьому наша влада обмежена у своїй діяльності й за законом, і за можливостями. Тому країна повинна шукати в цьому баланс, і як говорив пан Кулеба, дійсно перерізати той дріт, який для цього потрібен», – сказала Верещук.

Також вона прокоментувала тему візиту державного секретаря США Ентоні Блінкена і в цілому ставлення українського стратегічного партнера до олігарха Ігоря Коломойського. Останній нібито нині приховує в Україні.

«Ви, напевно, чули пряму мову пана Блінкена, який назвав двох головних внутрішніх ворогів для України. Серед них і вплив олігархів. І я думаю, що в цьому контексті мова також йшла і про Ігоря Коломойського. Тому що, як ви знаєте, в свій час США наполягали на націоналізації «Приватбанку» і говорили про те, що у нас не може бути ренаціоналізації. Тоді ми голосували за відповідний закон, який обмежує цю можливість і унеможливить повернення банку пану Коломойському, який наразі судиться з країною через це питання і намагається довести свою невимовність. Проте вплив Коломойського є не тільки в фінансовому секторі, але і в енергетичному. Це і «Центренерго» і «Укрнафта», тобто всі ті речі, які пов’язані між собою», – вважає вона.

Іншими словами, можна передбачити, що серед 13 імен тих самих, поки що неназваних олігархів, буде і Коломойський.

Також політик прокоментувала, чи можливо, що в даному списку також буде ім’я п’ятого президента України Петра Порошенка.

«Я не знаю, чи можна посилатися в цьому питанні на Forbes. Адже це дуже складне питання, як саме і з урахуванням чого оцінити стан того чи іншого учасника списку. Адже там мова не тільки про офіційні активи, а й про офшори. Мені, як політику, буде некоректно оцінювати дане питання, адже я перш за все можу оцінювати лише його політичну діяльність. А питання фінансового характеру нехай оцінюють наші правоохоронні органи», – резюмувала Ірина Верещук.

Раніше журнал «Forbes Україна» оновив перелік мільярдерів України. Стан найбагатших бізнесменів країни з червня 2020 року, значно збільшилася.

Так, статки найбагатшої в списку – Ріната Ахметова – збільшилася з 2,8 до 7,6 мільярда доларів. Тепер олігарх Ахметов займає 330-е місце в рейтингу багатіїв світу. Найбільші його активи – компанії «Метінвест» (3,3 мільярда доларів) і ДТЕК (2,1 мільярда доларів).

Друге місце зайняв Віктор Пінчук. З червня 2020 року його статки зросли з 1,4 мільярда до 2,5 мільярда доларів. З цієї суми 800 мільйонів доларів – нерухомість, 700 мільйонів – гроші, а 500 мільйонів – компанія Interpipe.

Третій у рейтингу – Костянтин Жеваго. Його статки збільшилися з 1,1 мільярда до 2,1 мільярда доларів. Найбільший актив Жеваго – компанія Ferrexpo (1,4 мільярда доларів).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу