«Власники обленерго не інвестували в електромережі, а тепер намагаються компенсувати втрати за рахунок споживачів» – експерт

Поділитися:

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявляє про неприпустимість встановлення окремими судами тарифів на розподіл електроенергії для певних обленерго.

«Регулятор вважає неприйнятним, що в порушення норм Конституції України органи судової влади втручаються у виняткову компетенцію НКРЕКП, передбачену Законом України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг», і беруть на себе повноваження по встановленню тарифів на послуги з розподілу електричної енергії», – йдеться в заяві комісії.

Відзначається, що таким чином створюються небезпечні для галузі прецеденти, коли оператори системи розподілу електроенергії через суди домагаються збільшення тарифів на розподіл, що дозволить їм отримувати надприбутки за рахунок споживачів цілих областей України.

Так, 22 червня 2021 року Сьомий апеляційний адміністративний суд (Вінниця), розглянувши апеляційну скаргу НКРЕКП, залишив без змін судове рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2020 року, яким було скасовано постанову регулятора про визначення розміру прогнозованих технологічних витрат електроенергії на 2020 рік для АТ «Вінницяобленерго».

Фактично, відзначають в Комісії, суд зобов’язав НКРЕКП збільшити обсяг цих витрат в структурі тарифу на суму близько 50 млн грн, які в кінцевому підсумку повинні бути додатково оплачені споживачами Вінницької області.

Подробиці теми розповіла журналіст Анна Калюжна в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Багато експертів у питаннях енергетики говорять про те, що дійсно зношення електромережі призводить до збитків. У деяких місцях пошкодження складають вже понад 50% і їх дійсно потрібно реконструювати. Експерти кажуть, що хоча б якась частина інвестицій в терміновому порядку повинна бути, інакше компанії просто можуть не впоратись з цією проблемою самостійно. Всі ці лінії електропередачі будуть ламатися, і як наслідок, частина населених пунктів України буде знеструмлена. Тобто в такому випадку нам потрібна певна модель. Дехто каже, що це нею може стати й система RAB тарифів, яка буде порахована трохи інакше. Інші кажуть, що ситуація несправедлива. Адже з цих компаній просто вичавили всі ресурси й вивели їх за кордон. І тепер саме ці люди (власники) повинні за свої гроші або за допомогою кредитів ремонтувати ці мережі, адже це їх власність, хоча від цього залежить наша інфраструктура», – заявила вона.

Фахівець вважає несправедливою ситуацію, коли за корупцію серед власників електромереж повинні розплачуватися звичайні українці.

«Так склалося, що декілька років тому ці об’єкти потрапили в приватні руки. При чому не в руки бізнесменів, а в руки тих, що виводять гроші з усього, до чого торкаються. Тому держава повинна втрутитися в цю ситуацію. Адже це ненормально, коли ці люди десятки років нічого не робили, а тільки забирали у компаній, а розплачуватися за це будемо ми – споживачі», – вважає журналіст.

Раніше НАБУ відкрило справу, що спирається на розслідування журналістів Bihus.Info. Йдеться про гучну справу щодо так званого RAB-тарифу – грошах, які повинні були доплачуватись власникам обленерго. Вони повинні були йти на модернізацію мереж.

При цьому журналісти розкрили оборудку, яка продемонструвала, звідки взялися ці гроші.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу