«Владу цікавлять не офшори, а податки з них», — експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський в середу підписав закон з обмеженнями застосування принципу ділової мети і відстрочкою її застосування на 2022 рік, а також перенесенням введення оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК) з 2021-го на 2022 рік (законопроект 4065).

Він набуде чинності до настання Нового року.

Відповідно до закону, на 1 січня 2021 року переноситься дія оновлених правил постійних представництв іноземних компаній, які вже фактично почали діяти з 23 травня 2020 року. Крім цього, закон містить відстрочку застосування ділової мети на 2022 рік і звужує її до операцій з компаніями з низькоподаткових юрисдикцій і виплаті роялті.

Олександр Федосіенко, керівник відділу міжнародного оподаткування контрактів групи міжнародної трансформації, говорить про це так:

«Мова не стільки про боротьбу з офшорами, як про те, щоб податки сплачувалися в Україні, справедливо. Якщо бізнесу зручно працювати в офшорах, якщо цього вимагають умови, ми не можемо завадити. Питання в тому, щоб операції з такими компаніями оподатковуваних».

Експерт каже про те, що новий закон трохи звужує контроль. Були скасовані деякі норми, що також вплине на поширення концепції ділової мети на офшори.

Багато нових подробиць, багато змін, загалом всі вони спрямовані на те, щоб в цілому все стало більш прозорим. Новий алгоритм, новий підхід до аналізу — все це має нові фіскальні нотки. Платники податків вже висловили свої невдоволення, але експерт говорить про те, що такий варіант був компромісним.

«Я вважаю, що це цивілізований підхід до розв’язання питання», — каже експерт про продовження на рік термінів щодо виконання ліквідації підприємств. В цілому, оцінка того, що відбувається досить висока.

Більше про те, що чекає український бізнес, що працює в цьому сегменті, Олександр Федосіенко розповів в ефірі «Першого Ділового».

Раніше повідомлялося, що офшори судяться з «Приватбанком».

Також ми писали й про скандал з офшорами, в якому засвітився Петро Порошенко.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу