«Владі потрібно прийняти закон, який би вивів малий бізнес із тотальної фіскалізації» – експерт

Поділитися:

Державна податкова служба України звертає увагу платників єдиного податку: з 1 січня 2022 року значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати РРО та/або програмні РРО (ПРРО).

За день до того, як Верховна Рада проігнорувала вимогу підприємців відстрочити введення тотальної фіскалізації до 1 січня 2023 року, і пішла на новорічні канікули, до парламенту надійшов законопроект №6437.

У документі зокрема пропонується скасувати військовий збір з 1 січня 2023 року, а також виключити всі положення, пов’язані з тотальною фіскалізацією.
Зокрема, «ФОПам» — платникам єдиного податку 1-4 груп, незалежно від обраного виду діяльності, не застосовувати РРО у разі продажу товарів (надання послуг), вартість одиниці яких не перевищує розмір однієї мінімальної зарплати.

Якщо ж одиниця товару перевищує цей розмір, то розрахунки вести за допомогою платіжних терміналів або виписувати покупцеві розрахунковий документ, а готівку здавати протягом трьох банківських днів з дати продажу таких товарів до банків.

Пропонується також встановити збільшені граничні обсяги доходів для застосування спрощеної системи оподаткування для «ФОПів» – єдинників 2-3 груп залежно від кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах (500 розмірів мінімальної зарплати за одного найманого працівника).
Гранична кількість найманих працівників платників єдиного податку групи 3 має бути до 10 осіб (сьогодні обмежень немає).
У разі розрахункових операцій у безготівковій формі пропонується вести облік доходів для єдинників 1, 2 та 3 груп (не платників ПДВ) у довільній формі шляхом щомісячного відображення отриманих доходів.

При готівковій формі розрахунків — облік доходів вести за місяць типовою формою, а при продажу товарів, вартість одиниці яких дорівнює або перевищує розмір мінімальної зарплати — облік доходів вести за типовою формою за підсумками робочого дня з відображенням кожної операції з продажу таких товарів.
Також пропонується надати право податковій лише під час документальних перевірок отримувати від банків інформацію про обіг коштів на поточних банківських рахунках «ФОПів» за конкретний проміжок часу.

Більш конкретну інформацію про господарську діяльність із зазначенням контрагентів підприємця та призначення платежів пропонується вимагати на підставі рішення адміністративного суду.

Нардепи пропонували, щоб ці норми запрацювали з 1 січня 2022 року, але цього вже не станеться. Рада повернеться до розгляду законопроєктів лише наприкінці січня 2022 року.

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з членом Української ради бізнесу Борисом Емельдешем.

«Щодо фіскалізації – з 1 січня настає фіскалізація тотальна. І зараз необхідно ухвалити закон, який би вивів малий бізнес з-під дії касових апаратів, які йому апріорі не потрібні для його роботи. Тобто фіскалізація саме найменших, вона не має жодного фіскального ефекту. Про тих, хто працює на ринку, і про тих, хто працює в невеликих магазинах. Маленький бізнес працює у всіх сферах діяльності. Абсолютно у всіх, тому я говорю за малий бізнес, який працює в різних іпостасях. У Раді при офісі президента був напрацьований проект, там одним з критеріїв був оборот, також давалися ДПС непрямі методи контролю за допомогою яких було б перевірити, наскільки бізнес ніби великий, без касових апаратів, не встановлюючи касові апарати», – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу