“Влада не повинна в українських умовах обмежувати мобільність населення” – експерти

Поділитися:

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що чекає країну у разі зростання кількості хворих коронавірусів.

Коли кількість інфікованих досягне 15 тисяч в день, то в країні розгорнуто роботу мобільних госпіталів і проведуть повну мобілізацію медиків, в тому числі – інтернів.
Якщо ж добовий приріст хворих зросте до 20 тисяч – лікарі будуть змушені вибирати, кому надавати медичну допомогу. Про це Степанов розповів в ході традиційного брифінгу МОЗ.

У зв’язку з цим висловлює занепокоєння бізнес, особливо малий.

Великий бізнес відчуває себе набагато впевненіше, він давно готується до локдауну-2, тим більше що розмови про другу хвилю пандемії восени не вщухають півроку, і ресурси підготуватися у нього були.
Однак і у великого бізнесу в перспективі очікуються проблеми, пов’язані з тим, що локдаун вдарить по простих людях, які є покупцями продукції компаній. Адже заробіток українців багато в чому пов’язаний з можливістю вільно пересуватися, але якщо транспортне сполучення зупинять, то це загрожує зниженням або втратою їх доходів.

Закриття економіки, всеосяжне закриття підприємств і догляд населення на самоізоляцію б’є по бізнесу, в першу чергу малому, який дуже вразливий і залежить від торгівлі і купівельної спроможності населення.

Так невже українському підприємництву загрожує повний крах? Про це сьогодні журналісти розмовляють з двома вітчизняними економістами – Ігорем Тютюшкіним і Олексієм Геращенком.

За словами Ігоря Тютюшкіна, наше поведінка визначається евросхемамі, тієї ж Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Але там і самі не впевнені в правильності шляху. А що вже про нас казати? Ми менш конкурентоздатні, нам доводиться думати про людей.

“Вважаю, що влада не повинна в українських умовах сильно обмежувати нашу мобільність, як в Європі. Інакше це буде грубим порушенням наших прав. Від нинішніх обмежень, а вже тим більше від локдауна по-європейськи, можуть розоритися як дрібні, так і великі підприємці . Вже починаються в різних точках країни бунти. Але ми дуже терпляча нація, так що будемо терпіти “.

Які ж галузі економіки перш за все можуть припинити своє існування через повноціннний локдаун, якщо влада додумається його ввести?

“Перш за все – це сервісні галузі. Ті, які безпосередньо обслуговують своїх споживачів, своїх клієнтів. Через відсутність пересування, замруть транспорт, розважальна сфера, сфера харчування -концертна зали, кафе, ресторани , – каже економіст Олексій Геращенко.

Як зазначає Геращенко, для підприємців перерахованих вище сфер в повний зріст постане питання диверсифікації – що, мовляв, я можу робити ще, крім того, що робив? Універсальних рецептів немає. Але однозначно доведеться пробувати інші види бізнесу, які не вимагають пересування, скористатися наявними можливостями онлайн-комунікацій. Ті, хто цього не робить, в першу чергу виявиться під ударом .

У чому сходяться обидва економісти, так це в тому, що такі складності, тобто обмеження на рівні європейського локдауна, нашій країні не потрібні. І це повинні розуміти можновладці.

Нагадаємо, в Європі триває введення карантинних заходів, що пов’язано з постійним зростанням кількості хворих на коронавірус.

Також раніше ми привели думку експертів про можливий локдаун в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу