Влада додатково контролюватиме продажі і покупки бізнесу

финансовый контроль
Поділитися:

В Україні планують запровадити новий додатковий контроль за купівлею і продажем бізнесу. Уряд підготував законопроєкт про контроль інвестицій в стратегічно важливих для національної безпеки компаніях з майже 40 сфер.

Як повідомляє партнер юридичної фірми “Астерс” Олексій Пустовіт, урядова інціатива полягає в наданні державі можливості перевіряти та за потреби блокувати угоди компаній.

Юрист вважає, що початковий законопроект не є збалансованим з точки зору бізнесу та оптимальним щодо юридичної техніки. Документ не регулює низку важливих питань: процедуру отримання дозволу, критерії оцінки допустимості інвестицій, положення про Міжвідомчу комісію щодо оцінки впливу іноземних інвестицій, а також формування її складу.

Правила контролю визначатиме уряд, оцінку здійснюватиме урядова комісія. На його думку, відсутні ефективні стримування і гарантії прав – створюватимуть передумови для збільшення тиску на бізнес. Окрім того, проект закону у частині прав компаній містить тільки єдиний пункт, який дозволяє оскаржувати остаточне рішення Міжвідомчої комісії у суді.

Юрист зазначає, що перевага законопроєкту – закріплення виключного переліку видів діяльності, що вимагають оцінки. Під дію проєкту закону підпадатимуть угоди щодо придбання частки у компанії (порогом для оцінки є 10% голосуючий пакет). Оцінки вимагатимуть угоди про оренду чи інше управління більш ніж чверті активів стратегічно важливого підприємства, отримання функцій щодо управління ним, а також зміна відсотка участі. Відтак, інвестор зіткнеться з необхідністю оцінки на етапі входження в підприємство, під час володіння ним, повного чи часткового збуту активу.

У разі ухвалення закону, активи зі сфер, що підпадають під оцінку, можуть бути заморожені, вартість їх може знизитися, не виключені труднощі з фінансуванням у зв’язку з меншою заставною привабливістю таких активів.

Юрист вказує, що законопроєкт не передбачає прямих санкцій за порушення його норм, проте унеможливлює отримання часто необхідного дозволу Антимонопольного комітету на концентрацію. У разі його відсутності – виникає ризик штрафних санкцій, які можуть сягати 5% всієї виручки групи, куди входить покупець.

Юрист, переконаний, що Україні потрібен законодавчий інструмент захисту стратегічно важливих компаній, подібний до законодавства, якt існує та стає більш суворим у Сполучених Штатах та низці країн Євросоюзу, однак він має має бути більш збалансованим з точки зору бізнесу.

Раніше ми повідомляли, що бізнес активно виводить валюту за кордон: в 2020 році перерахував дивідендів на 3,7 млрд доларів.

Нагадаємо, розрахунковий центр НБУ ввів на ринку капіталів новий сервіс – «РЕПО з контролем ризиків».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу