«Вітчизняний бізнес завжди більш зрозумілий для українського інвестора, ніж закордонні компанії» – голова НКЦПФР

Поділитися:

Українська біржа (УБ) з 30 грудня включила до біржового списку єврооблігації Ощадбанку, «Метінвесту» та «ДТЕК Нафтогазу».

Крім того, до біржового списку увійшли акції біржового «золотого» фонду SPDR Gold Shares, але одночасно були виключені акції Харківського машинобудівного заводу «Світло шахтаря».

Як уточнив директор з розвитку УБ, нині на біржі вже торгуються 46 іноземних акцій, 21 іноземна облігація та 8 суверенних єврооблігацій України. За даними НКЦПФР, всього в Україні до звернення допущено 91 іноземний цінний папір.

Також Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) допустила до звернення в Україні «зелені» облігації НЕК «Укренерго».

Руслан Магомедов, голова Комісії з цінних паперів та фондового ринку, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу. Він пояснив, чого насправді прагне фондовий ринок України і які перспективи очікують українських інвесторів завдяки іноземним.

«Порівняно з 2008 роком зараз справді не лише в Україні, а й у всьому світі дуже багато грошей. Але саме відсутність українських інструментів постає як коридор для прямих іноземних інвестицій. Тобто іноземці купують в Україні бізнеси цілком. Справа в тому, що іноземці купують цілі бізнеси, тому що вони в результаті отримують контрольний пакет акцій, але таких, які купував би до 1%, 1-2% акцій компаній, на жаль ні».

Якби в менших обсягах купувалися цінні папери, це гарантовано, за словами експерта, позитивно вплинуло б на економіку України. На сьогоднішній день важко навіть назвати 10 компаній, акції яких торгувалися б на вітчизняних майданчиках.

«Тому ми намагаємося замінити, тимчасово (наголошує, – прим. ред.), намагаємось наповнити вітчизняні майданчики іноземними цінними паперами для того, щоби тут з’явилися вітчизняні інвестори. Ось коли буде достатня сума грошей на цих вітчизняних майданчиках, тоді ми зможемо відмовитися від іноземних цінних паперів. Це буде процес, який пройде сам по собі, тому що вітчизняний бізнес завжди зрозуміліший для вітчизняного інвестора, оскільки він може його адекватно оцінити, а можливо, він навіть користується послугами свого бізнесу. Відтак вітчизняний інвестор охоче вкладатиме в такі акції або фінансові інструменти, які емітовані вітчизняними компаніями».

Тим часом в Україні розпочали роботу «інвестняни». Перші проекти відносяться до сфер з агропереробок та виробництва мінвати, як утеплювального матеріалу.

Також ми повідомляли про те, чого очікують у Кабінеті Міністрів від іноземних інвестицій.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ